Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътни блокади в деня на обща стачка в Каталуния

08 ноември 2017, 14:30 часа • 1870 прочитания

В деня на общата стачка в Каталуния регионът става свидетел на пътна блокада. Блокирани са десетки шосета, магистрали и част от железопътните линии.

Каталунската служба за пътно движение съобщи, че са блокирани 35 шосета, включително и няколко в Барселона, на общо 50 места. Блокирани са магистрала AP-7, която свързва Франция с Каталуния и останалата част от Испания, и А-2, която свързва Барселона с Мадрид.

В акцията участват членове на „Комитет за защита на републиката”, които носят плакати с искания да бъдат освободени задържаните каталунски политици.

Каталунската полиция Mossos d'Esquadra се опитва да премахне блокадите, а пътната служба съветва шофьорите да се откажат от пътуване с автомобил.

Автобусите и метрото в Барселона работят нормално, но има проблеми с крайградските влакове, предаде БГНЕС.

Протестиращите завзеха сградата на жп гарата в Жирона, откъдето минават високоскоростни влакове. Полицията не можа да удържи демонстрантите, които проникнаха в зоната за заминаващи влакове със скандирания „Свобода”, показва видео, разпространено в социалните мрежи.

Най-големите националистически организации в Каталуния – „Каталунска национална асамблея” и Omnium Cultural, чиито лидери са задържани, обявиха в сряда обща стачка в знак на протест срещу задържането на редица политици в Мадрид, както и против международната заповед за арест на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима регионални министри от Женералитета, които са в Брюксел.

Към акцията се присъедини профсъюзът Intersindical-CSC, който подкрепя независимостта на Каталуния. Тъй като испанският закон забранява стачка по политически причини, синдикатите обявиха, че протестират срещу трудовата несигурност и указа на централното правителство, който улесни преместването на седалища на компании от региона.

Част от образователните институции са затворени. Стачката е подкрепена от най-големия синдикат в държавното образование Intersindical-CSC.

Най-големите студентски организации „Университети за република”, студентският профсъюз Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) и Sindicat d'Estudiants (SE) също подкрепиха стачката.

Довечера пред университета в Барселона ще има протестна акция под лозунга „Свобода за Жорди, свобода за политическите затворници”.

Днешната стачка ще е първата от поредица акции, които националистическите организации нарекоха „Седмици на свободата”.

На 11 ноември привържениците на независимостта планират масов митинг „в защита на републиката и с искане за освобождаване на политическите затворници”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес