Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи съдебен иск срещу Русия заради задържани чуждестранни самолети

01 април 2022, 12:36 часа • 5227 прочитания

Най-големият лизингодател на самолети AerCap (AER.N) подаде застрахователен иск на стойност 3,5 милиарда долара за повече от 100 самолета, задържани в Русия. Искът подготвя почвата за продължителен правен спор между лизингодатели и застрахователи, съобщи Ройтерс.

Според анализатори безпрецедентният характер и мащаб на потенциалните загуби вероятно ще означава години съдебни спорове, преди да бъдат взети каквито и да било решения за изплащания.

До 30 март ирландската лизингова компания AerCap е могла да изземе от руските авиокомпании 22 самолета и три двигателя на чиста стойност  400 млн. долара и продължава опитите си за взимането на останалите.

До въвеждането на санкциите руските превозвачи са имали в експлоатация 135 самолета и 14 двигателя от  AerCap на стойност 3,1 млрд. долара.

"Продължаваме да се опитваме да изземем още самолети и двигатели от бившите ни клиенти от Русия, но не е ясно дали ще успеем и в какво състояние ще са те", опасяват се от AerCap.

AerCap обяви за прекратяване на договорите с руските авиокомпании след обявяването на санкциите от ЕС в края на февруари. Самолетите дадени на лизинг на руски клиенти се падат 5% от целия авиопарк на AerCap.

По данни на агенция IBA, AerCap - е най-големият чуждестранен лизингодател за руските лизингодатели, сред неговите клиенти са "Аэрофлот" и S7. 

На 14 март президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който разрешава на руските авиокомпании да не връщат самолетите, взети в лизинг от чуждестранни компании. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.

Руските превозвачи са взели под аренда 515 самолета от чуждестранни собственици на пазарна стойност 10 млн. долара. 

Сертифицирането на самолетите ще се извършва с привличането на сертификационни центрове и изпитателни лаборатории, изискванията към които ще се определят от министерството на транспорта в Русия.

Законът е насочен към запазването на авиопарка на чуждестранните въздушни съдове с цел осигуряването на непрекъснатото функциониране на дейността в областта на гражданската авиация в рамките на приемането на антисанкционни мерки. 

Документът предвижда пренасянето на сроковете на сертифициране на техническите средства за осигуряване на транспортна безопасност от 1 януари 2022 година на 31 декември 2023 година, което ще "позволи на субектите на транспортната инфрасткруктура да преразпредели финансовите средства, необходими за провеждането на процедурата по сертифициране."

Припомняме, че на 26 февруари Европейският съюз взе решение за забрана на доставките и лизинга на самолети, вертолети и друга авиационна техника в Русия, както и тяхното застраховане и техническо обслужване. 

Авиокомпаниите на Руската федерация експлоатират 980 пътнически лайнери, 777, от които са под лизинг. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес