Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи стъпки към свободата: Великобритания премахна част от ограниченията

12 април 2021, 23:00 часа • 1992 прочитания

Жителите на Великобритания посрещнаха с нетърпение премахването на първите ограничения, след като страната успя да укроти коронавируса с 3-месечна блокада и масова ваксинационна кампания. Още в първите часове на понеделник нетърпеливи клиенти се стекоха пред кръчми и фитнеси за среднощна бира на открито с приятели или спортна тренировка, пише 24 часа.

Дори необичайните за април минусови температури и падналия на много места сняг не отказа хората да празнуват първите стъпки към свободата Пред магазините за дрехи и обувки се образуваха опашки, а часовете във фризьорските салони са резервирани за месеци напред. Наложи се премиерът Борис Джонсън да отправи призив към всички да се държат отговорно и да продължават да спазват социална дистанция. Той призна, че също планирал да изпие халба бира, но ще отложи заради 8-дневния национален траур заради кончината на принц Филип.

Британското правителство разреши само на заведенията с градини да отворят и да сервират единствено в тях, които са около 40% от всички. Останалите вероятно ще могат да го направят при следващия етап на премахване на коронавирусните ограничения. Очаква се това да стане на 17 май, когато трябва да се реши дали да бъдат възстановени международните пътувания, от което зависи и дали англичаните ще могат да пътуват за летни почивки в чужбина това лято. Някои от предпочитаните от тях туристически дестинации като Гърция и Испания вече обявиха, че са добре дошли в тях без задължителни тестове за коронавирус, ако са получили две дози от ваксина срещу COVID-19.

До момента 7,5 млн. души от общо 67-те млн. население на Обединеното кралство са напълно ваксинирани, като това са предимно възрастни хора. Над 32 млн. са получили първа доза. Проучване на Юнивърсити колидж в Лондон твърди, че Великобритания тази седмица постига стаден имунитет срещу коронавирус. Според екипа му 73,4% от населението са получили защита срещу COVID-19 чрез ваксина или чрез преболедуване. Учените, съветващи британското правителство, обаче оспориха това твърдение. Те смятат, че трябва да бъдат ваксинирани 60-70 на сто от населението, за да има шанс да се спре разпространението на вируса. Освен това да се гарантира, че в страната няма да бъдат допускани нови негови мутации, които могат да пробият изградената защита. По тази причина и властите не премахват всички ограничения, въпреки че броят на заразените и смъртните случаи непрекъснато намалява и вече е на нива от миналата есен

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес