Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи случаи на холера в наводнената Херсонска област

13 юни 2023, 17:14 часа • 9210 прочитания

След взривяването на язовир "Каховка" от руските военни, което стана причина за една от най-големите техногенни катастрофи в последните десетилетия, в залятата Херсонска област на Украйна бе съобщено за първите няколко случая на холера и ешерихия коли. Това съобщи Олег Павленко, ръководител на отдела за държавен екологичен надзор на Държавната екологична инспекция на Украйна пред военния телевизионен канал "Військове телебачення України". Той предупреди, че в замърсената вода се носят гориво и смазочни материали, освен всевъзможни други отпадъци и нечистотии.

Павленко обясни, че всеки ден се изследват проби от водата, следи се санитарно-епидемиологичната обстановка, тъй като са наводнени много населени места, както и канализационни канали.

ОЩЕ: Остават им минути живот, а те пишат "Слава на Украйна": Истории от наводнената Херсонска област 

Той допълни, че водата от кладенците ще може да ползва едва след като те бъдат почистени, а пробите - лабораторно изследвани. В същото време остава въпросът как ще се оттича водата, тъй като, по думите му, почвата в южните райони на Украйна е много тежка и солена, с наличие на гипс в долните слоеве.

По-рано от Министерството на здравеопазването на Укрйна призоваха да не се вярва на фалшификатите, които се разпространяват в социалните мрежи за предполагаема ужасна епидемия от холера. Въпреки това оттам обясниха какви са рисковете от възникването в настоящата ситуация на остри чревни инфекции заради липсата на чиста питейна вода, какви са основните симптоми при холера, хепатит А, салмонелоза и др., както и начините за предпазване.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес