Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа поява на Шойгу след бунта на Пригожин, но има съмнения кога е снимано ВИДЕОТО

26 юни 2023, 09:08 часа • 6577 прочитания

Военният министър на Русия Сергей Шойгу за първи път се появи публично след събитията от събота, 24 юни, когато лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин направи въоръжен бунт с искане Шойгу и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов да му бъдат предадени. Шойгу  е направил проверка на едно от подразделенията на Западната група войски в зоната на военните действия, твърдят от руското военно министерство в Telegram. Оттам публикуваха и видео, от което обаче не става ясно къде именно е бил Шойгу. Самото видео е и без звук.

Шойгу е изслушал доклада на командира на Западната групировка войски генерал-полковник Евгений Никифоров за текущата обстановка, действията на противника и изпълнението на бойните задачи от руските войски, съобщават от министерството.

ОЩЕ: Руското военно министерство се моли на "Вагнер": Осъзнайте грешката си 

Същевременно дори от руския телеграм канал "Рибар", който отразява войната в Украйна, изказаха съмнение, че видеото с Шойгу може би е направено още преди бунта на Пригожин. „Работното пътуване на министъра на отбраната Сергей Шойгу до групировката на западните войски изглежда се е състояло (поне за това ни съобщават източници както от фронта, така и от щаба) още преди началото на метежа“, пише "Рибар". Те допълват, че не е било възможно да се проверят метаданните от видеото с пътуването, публикувано днес от военното министерство на Русия. 

Че Шойгу е бил в Белгородска област, за да „провери войските и позициите“, написа експертът на Центъра за военно-политическа журналистика Борис Рожин в своя телеграм канал Colonelcassad още на 23 юни. По думите му той е бил информиран за това от местни източници.

Що се отнася до Евгений Пригожин припомняме, че по време на бунта си той заяви, че руските неуспехи на фронта в Украйна се дължат изключително на руското военно командване.

"В Украйна руските военни са загубили огромно количество територии, убитите руски войници са в 3-4 пъти повече отколкото в официалните документи на военното ведомство. Това, което се показва в официалните доклади, е 10 пъти по-малко от реалното. Загубите в някои дни достигат до 1000 души - убити, ранени, изчезнали и тези, които са се отказали да воюват не защото ги е страх, а защото нямат друг изход", каза Пригожин в едно от видеата си, когато наемниците му превзеха Ростов на Дон в събота.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес