Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

21 май 2024, 14:23 часа • 2512 прочитания

Германският външен министър Аналена Бербок, която днес е на посещение в Киев, обяви, че страната ѝ е успяла да привлече средства на стойност почти 1 милиард евро за покупка на противовъздушна отбрана за Украйна. Става въпрос за глобална инициатива, чието начало поставиха тя и германският военен министър Борис Писториус.

Още: Защо Полша не може да даде на Украйна Patriot: Дуда обясни

"За да се защити Украйна от руската градушка от ракети и дронове, тя спешно се нуждае от повече противовъздушна отбрана. Ето защо заедно с министъра на отбраната Писториус стартирахме световна инициатива за повече ПВО. Вече са събрани почти 1 милиард евро за осигуряване на допълнителна подкрепа за украинските сили за противовъздушна отбрана и ние работим интензивно, за да гарантираме, че те ще бъдат още повече. Преобръщаме всеки камък по няколко пъти и поведохме останалите с допълнителна единица от системите Patriot", заяви Бербок.

Снимка: Getty Images

"Сега трябва да обединим усилията си, за да може Украйна да оцелее, за да могат украинците да продължат да водят самостоятелен живот и в бъдеще. И за да не се окаже, че войските на Путин скоро ще се озоват на нашите собствени граници", добави външният министър на Германия, цитирана от сайта на ведомството ѝ.

Още: Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

"Имперската лудост на Путин" свърза Украйна с Европа

Според нея руският диктатор Владимир Путин е искал да завладее Украйна в своята "имперска лудост", но вместо това я е заварил здраво свързана с Европа. "Съдбата ни като европейци никога не е била толкова тясно свързана с тази на Украйна. Украйна защитава свободата си с голяма решителност и по този начин се бори и за свободата на всички нас. Присъединяването на Украйна към ЕС е необходима геополитическа последица от агресивната война на Русия, която нарушава международното право. Украйна е постигнала впечатляващ напредък и е на пътя на реформите въпреки разрушителната сила на Русия. Сега е важно да не се отпускаме в усилията си - в съдебната реформа, борбата с корупцията и свободата на медиите", посочи Бербок.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

"Нашата подкрепа се корени в дълбоката вяра, че Украйна ще спечели тази война. Путин спекулира, че в крайна сметка ще ни свърши въздухът, но ние имаме сили да се задържим. Германия, заедно с много други държави от всички краища на света, стои твърдо на страната на Украйна. Народът на Украйна може да разчита на това в дългосрочен план. Ние ще покажем това много ясно през юни, когато поканим света на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин. Заедно с партньорите ни по света и силния съюз на бизнеса, гражданското общество и местните власти инвестираме в дългосрочен план, за да осигурим бъдещето на Украйна", заяви още външният министър на Германия.

Още: САЩ обмислят да пратят на Украйна нова батарея Patriot

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес