Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин заплашва Молдова с бъдещи "последици" чрез пионката си в Приднестровието

10 януари 2024, 13:20 часа • 9860 прочитания

Руската пропаганда използва различни средства за дезинформация, за да дестабилизира Молдова и да оправдае евентуални бъдещи кампании в страната под фалшивия претекст за защита на „заплашените“ рускоезични граждани в Молдова. Това анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), като цитира думи на президента на самопровъзгласилата се за самостоятелна република Приднестровие (Вадим Красноселски). Тя е част от Молдова, но е подкрепяна от Кремъл и в нея има руско военно присъствие.

Кремъл представя Молдова като заплаха

Реториката на Москва и руските медии за заплаха за Молдова продължава да окуражава проруските сепаратистки лидери там да се опитват да сеят политическа нестабилност и разделение. Вадим Красноселски, оглавяващ Приднестровието, каза в интервю за кремълската информационна агенция ТАСС, публикувано на 9 януари, че увеличеният военен бюджет на Молдова, съвместните учения с НАТО и военните субсидии и доставки от европейските държави са доказателство за "милитаризацията" на страната, която заплашвала автономния регион.

Красноселски твърди, че Приднестровието не застрашавало Молдова. Той отхвърли идеята, че усилията на страната да генерира нови сили, произтичат от желанието ѝ да се защити. Всичко това с оглед на факта, че руските войски са окупирали Приднестровието от 1992 г., след като Руската федерация се намеси от името на сепаратисткия регион под претекст за защита на етническото руско и рускоезично население.

Още: Русия търси пушечно месо за войната си в Украйна в Молдова, твърди молдовският премиер

Снимка: Getty Images

Русия плаши Молдова през Приднестровието

През 2018 г. Красноселски потвърди ангажимента си да гарантира, че Приднестровието в крайна сметка ще стане част от Русия. Той заяви, че Молдова "вероломно е атакувала мирните градове на Приднестровието в миналото" и е извършила "масови" нарушения на правата на човека. 

Президентът на сепаратистката република обвини Кишинев в прекратяване на диалога с Приднестровието и изоставяне на постигнатите преди това споразумения. Красноселски заяви, че Молдова "последователно следва пътя на ескалацията", и заплаши с думите, че Кишинев "носи отговорността за по-нататъшните неизбежни последици".

Още: "Победа за цяла Европа": ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

Как Путин искаше да вкара Приднестровието във войната в Украйна?

Гневът на Красноселски от промяната в Митническия кодекс на Молдова вероятно го е мотивирал да продължи усилията на Кремъл за създаване на такива информационни условия и насаждане на нестабилност, анализира ISW. Президентът на Приднестровието е тясно свързан с молдовско-руския бизнесмен Виктор Гушан, който на практика контролира правителството на Приднестровието и голяма част от неговата икономика.

През април 2022 г. Кремъл проведе операция под фалшив флаг, целяща да въвлече Приднестровието в инвазията в Украйна, но в крайна сметка не успя да спечели подкрепата на Гушан, тъй като бизнесът му се възползва от връзките си със Запада и Украйна. През март 2023 г. Молдова прие нов Митнически кодекс, който влиза в сила на 1 януари 2024 г. и изисква от компаниите да плащат вносни мита на Молдова. На 5 януари Красноселски заяви, че промяната е дошла като "изненада" за Приднестровието.

През 2020 г. молдовски разследващи журналисти съобщават, че две приднестровски компании, свързани с Sheriff Enterprises на Гушан, са внесли в сепаратисткия регион цигари на стойност около 22 млн. долара, без да плащат данъци. На 9 януари Красноселски заяви пред ТАСС, че въвеждането на мита от Молдова от 1 януари 2024 г. е "неразумна" политика, която нарушава търговското споразумение между Приднестровието и ЕС, и че Молдова тласка молдовско-приднестровските отношения към "по-голяма конфронтация".

Красноселски подчерта, че Приднестровието се стреми да изгради пряка комуникация с Общността на независимите държави (ОНД), и изтъкна "широките" рамки на двустранното сътрудничество с Русия като средство за "избягване на рисковете, провокирани от" политиката на Молдова.

Още: Посланикът на ЕС в Молдова: Страната може да влезе в блока без Приднестровието

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес