Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Светът става многополюсен и Азия играе ключова роля в него

14 октомври 2022, 01:26 часа • 5100 прочитания

Руският президент Владимир Путин произнесе днес реч пред азиатски лидери в Астана, като се възползва от случая да застъпи една от тезите си, на която в последно време особено набляга, а именно: че Москва се бори със Запада, за да създаде по-справедлив свят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На фона на затягането на западните икономически санкции, Путин измести акцента от борбата с предполагаемите "фашисти" в Киев към противопоставяне на "колективния Запад", който въоръжава Украйна, за да разшири влиянието си за сметка на Русия. "Светът става наистина многополюсен. И Азия, където се появяват нови центрове на сила, играе значителна, ако не и ключова роля в него", изтъкна руският лидер. Той заяви това на Конференцията за взаимодействие и изграждане на мерки на доверие в Азия, която бе проведена в казахстанската столица Астана.

Следете развитието на войната в Украйна тук

На нея Путин описа Запада като неоколониална сила, която се стреми да забави развитието на останалата част от света и да експлоатира по-бедните страни. "Подобно на много от нашите партньори в Азия, ние вярваме, че е необходимо преразглеждане на световната финансова система, която в продължение на десетилетия позволи на самопровъзгласилия се така наречен "златен милиард", който пренасочва всички капиталови потоци и технологии към себе си, да живее до голяма степен за сметка на другите", заяви Путин.

Фразата "златен милиард" стана популярна в руския политическия дискурс през 90-те години на миналия век като част от теорията, според която западните държави участват в заговор с цел експлоатиране на ресурсите на другите държави, разяснява Ройтерс. Киев и Западът отхвърлят тезата, че заплашват или омаловажават Русия, която според тях води агресивна империалистическа война срещу Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц описа днес войната в Украйна като част от руския "кръстоносен поход" срещу либералната демокрацията, припомня Ройтерс.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес