Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Путин ще бъде съден тук": Зеленски с впечатляваща реч в Хага (ВИДЕО)

04 май 2023, 13:24 часа • 8081 прочитания

„Всички искаме да видим един друг Владимир тук“. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред нидерландските депутати в Хага на 4 май – с препратка към заповедта за арест на руския диктатор Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага.

По думите на Зеленски – издирваният за системно депортиране на украински деца руски президент е „този, който заслужава да бъде съден за криминални престъпления в столицата на международното право“. „Сигурен съм, че ще видим как това се случва, когато победим“.

Украинският президент пристигна на изненадваща визита в Нидерландия днес, след като вчера бе във Финландия за среща с лидерите на скандинавските страни. В конферентния център Световен форум в Хага той изнесе реч, озаглавена "Няма мир без справедливост", а преди това мина и през Международния наказателен съд, предаде местната медия NOS.

Зеленски заяви, че във войната в Украйна на карта е заложена не само съдбата на една държава. "Не можем да спрем агресивните войни, но можем да победим агресията като престъпна идея, която се заражда в съзнанието на човек, свикнал с безнаказаността", каза той, цитиран от BBC.

"Ако погледнете която и да е агресивна война, всички те имат една обща черта - извършителят на войната не е вярвал, че ще трябва да отговаря за това, което е направил", допълни Зеленски. Според него войната се печели със "силата на оръжието", затова благодари на Нидерландия за доставката на оръжия за Украйна.

"Трайният мир след победата се постига не с друго, а със силата на ценностите", допълни той и отправи призив да се зачитат свободата, справедливостта и мирът.

Украинският президент каза, че само през април руснаците са извършили около 6139 военни престъпления. Москва отрича да е извършвала такива зверства по време на войната. Зеленски твърди, че тези престъпления са довели до смъртта на 207 украински цивилни граждани, включително 11 деца. Той спомена за вчерашното нападение в Херсон, при което са загинали 23 души.

ОЩЕ: ВИДЕО: Броят на жертвите след руския обстрел по Херсон расте още

Зеленски изброи предполагаемите военни престъпления, извършени от Русия. Той спомена "милиони" удари в регионите на Донбас, хора, убити по време на окупацията на Буча, филтрационен лагер, който "Русия е създала в нашата независима земя", както и "всеки затворник, измъчван в руски плен, и всеки град, бомбардиран от Русия".

Президентът призова и за минута мълчание в памет на украинските жертви, както и на загиналите вследствие на сваления полет на малайзийските авиолинии MH17 над Донбас през 2014 г. Задочно доживот от съда в Хага бяха осъдени двама руснаци и един украинец, отговорни пряко за катастрофата.

След това Зеленски говори как международната общност може да се справи с военните престъпления. Той призова за създаването на трибунал за военни престъпления и се позова на Нюрнбергския процес - процесите, които съюзниците са провели срещу представители на победената във Втората световна война нацистка Германия.

Зеленски каза, че в действащото международно право има недостатъци. Пожела "не някакъв хибриден съд", който да се занимава с руската агресия в Украйна, а специален трибунал, с който руското ръководство да понесе пълна отговорност. Освен това пожела Москва да възстанови причинените щети в страната му.

Нидерландският депутат Том ван дер Лий написа в Twitter, че речта на Зеленски е била "впечатляваща".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес