Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин се оплете: След като Песков отрече, сега излезе, че имало парафиран мирен договор (ВИДЕО)

17 юни 2023, 20:38 часа • 14263 прочитания

Имаше парафиран проектодоговор от ръководителите на преговорните групи на Русия и Украйна при разговорите в Инстанбул през миналата година. Те се отказаха. Това заяви издирваният от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

В дипломацията парафирането представлява форма на съгласие дадена страна да се обвърже с определен договор, но това не е окончателно съгласие - това се счита за своеобразен жест, който обаче зависи от допълнителните специфични условия на даден договор и ако по тях няма съгласие, парафирането не променя нищо.

Путин направи изявлението при срещата си с лидерите на няколко африкански държави, водени от президента на ЮАР Сирил Рамафоса. Рамафоса блесна пред международната общност след като обяви, че ЮАР се оттегля от споразумението за създаване на Международния наказателен съд в Хага, след като той издаде заповед за ареста на Путин заради систематично отвличане на деца, но бързо позицията му беше обявена за грешка и уж официално променена.

На всичкото отгоре Путин говори за подготвен договор след като говорителят му и говорител на Кремъл Дмитрий Песков изрично отрече такова нещо, след като беларуският диктатор Александър Лукашенко пръв отвори темата и то с уточнение, че Путин му казал.

Какво имало в договора - гаранции за сигурност за Украйна и неин неутралитет, според Путин, включително за регулиране на числеността на украинската армия (СНИМКА и ВИДЕО ТУК). Той обаче доволно пропуска как преди да стане ясно какво са направили руснаците в Буча, украинският президент Володимир Зеленски всеки ден предлагаше да се седне на масата за мирни преговори и търсеше контакт с Кремъл, но оттам нямаше отговор. Версията на Путин сега е как Зеленски се отказал с декрет от мирни преговори, а не Русия и то след като руската армия един вид проявила добра воля и не продължила да превземе Киев - това стана след фалшивите референдуми, с които Путин оправда незаконното анексиране на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област - международно признати украински земи, които руснаците никога и до ден-днешен не успяха изцяло да завладеят.

Африканският план за мир в Украйна: В Русия ИИ се побърка, "Лада" не пали, как да стане?

По въпроса именно със систематичното отвличане на украински деца, Путин обяви следното - те били "изведени от зоната на конфликта, спасен им е животът, напълно легално" и нямало пречки да бъдат върнати, ако имало желание от роднините (въпросът е ако децата са сираци и защо са станали такива, какво следва да се направи?):

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес