Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин с амбициозен план: Русия да построи 1000 пътнически самолета до 2030 г.

15 декември 2023, 18:00 часа • 2142 прочитания

По време на пряката линия от 14 декември руският диктатор Владамир Путин отправи критики към зависимостта на страната от самолети, произведени в чужбина. В речта си той заяви, че в момента пазарът бил "претоварен" със самолети, произведени от Airbus и Boeing.

За да коригира прекомерната зависимост на Русия от самолети, произведени зад граница, Путин обяви амбициозен план за изграждане на 1000 пътнически самолета до края на десетилетието, 2030 г.

"Трябва да развием собственото си производство на самолети и планираме до 2030 г. да произвеждаме повече от 1000 собствени самолета", каза Путин, цитиран от Aerotime.

Още: Путин ще строи високоскоростни магистрали до Донецк и Луганск: Само първо да ги завладее

Санкциите удариха руската авиация

Руската авиация е сериозно засегната от санкциите заради агресивната война на диктатора в Украйна. Руските авиокомпании не са в състояние да получат законно части за Boeing и Airbus, които са крайно необходими, за да поддържат самолетите си в изправност.

Снимка: Принтскрийн, YouTube

Приема се, че досега Москва е разчитала на черния пазар за снабдяване с части и дори е планирала да произвежда реплики на компоненти на Boeing и Airbus.

Още: Денков отговори на Путин за думите му, че "цялото черноморско крайбрежие е руско"

Какви самолети ще прави Русия?

Според руската информационна служба ТАСС Путин планира да се произвеждат пътнически самолети Irkut MC-21 и да се премине към руски двигатели за някои машини.

Още: Планът на Путин за Украйна: Превземане на още повече, според Bild (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес