Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

12 май 2024, 21:45 часа • 8170 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца) направи рокади в Кремъл. 

Патрушев и Шойгу

Той освободи Николай Патрушев от длъжността секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Причината е "преминаването на друга длъжност", съобщиха руските медии.

Още: Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

На мястото му е назначен Сергей Шойгу, който до момента бе военен министър. Мястото на Шойгу ще бъде заето от Андрей Белоусов. Друга рокада е назначаването на Борис Ковалчук за началник на Сметната палата.

Коментарът на Песков

Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира рокадата така: "Путин реши, че руското министерство на отбраната трябва да бъде ръководено от цивилен. Ведомството трябва да бъде отворено за иновации и напредничави идеи."

Песков добави и, че до няколко дни ще е ясно каква ще е новата работа на Патрушев.

Припомняме, че новият-стар премиер на Русия Михаил Мишустин предложи сина на Патрушев - Дмитрий, да стане зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. В предишния мандат на Путин Дмитрий Патрушев беше министър на селското стопанство.

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес