Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин праща чеченци да стрелят по отстъпващи руснаци при Харков. Колко резерви вкарва Русия и стигат ли? (ВИДЕО)

09 юни 2024, 08:48 часа • 14374 прочитания

"Много важен резултат е, че руската армия не успя да осъществи своята операция при Харков. Сега ги възпираме максимално и унищожаваме руските части, които навлизат на наша територия и тероризират Харковска област. Направлението е подсилено и ще продължи да се укрепва". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение на 8 юни.

Той направи тази оценка след разговор с началника на Генералния щаб на украинската армия. Лидерът на Украйна е получил и доклад за случващото се в Донецка област, "където положението е най-тежко".

Още: Времето на Путин изтича: Пробивът в Украйна става все по-малко възможен

Харковска област: С какви сили разполага Русия и колко нови идват месечно?

Генералният щаб на украинската армия отчита в сводката си късно вечерта в събота, че в Харковско направление от началото на денонощието са били извършени четири атаки на руснаците в районите Липци, Глубоко и Вовчанск (Волчанск - на руски език). Глубоко е северозападната точка на линията със село Лукянци, която е най-предната руска позиция в момента. Селището е по второто (спомагателно) руско направление в Харковска област - при Липци. Вече се разбра, че украинците натискат врага в областта и на места го карат да се отбранява.

Генщабът не посочва конкретно дали атаките са отбити, но от видеокадри става ясно каква е ситуацията при Глубоко - там е имало удар по съсредоточаване на руски войски:

Тежки сражения се водят в северната част на Волчанск, където руските войски щурмуват укрепения район на украинските въоръжени сили на територията на агрегатния завод, отчита в обзора си за 8 юни руският Телеграм канал "Рибар". Той е създаден от бившия говорител на военното министерство в Москва Михаил Звинчук.

Още: БТР от САЩ срещу БТР от Русия: Уникални кадри на близък бой и нов сценарий от Путин за Украйна (ВИДЕО)

Появиха се съобщения, че руското военно командване прехвърля неуточнен брой сили в района на границата в близост до Харковска област, но не е ясно дали се планира незабавно ангажиране на тези военни в бойни действия. Командирът на чеченския отряд „Ахмат Спецназ“ Апти Алаудинов твърди в интервю за контролираната от Кремъл медия Russia Today, че руските власти са решили да прехвърлят елементи на „Ахмат Спецназ“ в Харковското направление в края на май 2024 г. - не е ясно от кои райони се преместват те. Алаудинов казва, че отрядът „Кащан“, известен по-рано като отряд „Ахмат Камертон“ и преименуван на името на новия си командир, действа в Харковска област. Говорителят на украинската група войски "Хортиця" подполковник Назар Волошин заяви вчера, че силите на „Ахмат“ служат като блокиращи подразделения - специализирани части, които стрелят по приятелски сили, ако те предприемат неразрешено отстъпление. Възможно е руското военно командване да е прехвърлило части от „Ахмат“ в района единствено с тази цел, а не за провеждане на настъпателни операции, смята той, цитиран от "Суспилне".

Волошин също така заяви, че руското военно командване увеличава числеността на силите си в района на границата, като прехвърля елементи от неуточнени полкове и бригади от други сектори на фронта, включително от окупираната Херсонска област. Спомена само елементи от 11-и и 44-и армейски корпус (и двата от Ленинградския военен окръг) за настъпателни операции в неуточнени райони на граничната зона. На 8 юни Центърът на украинската съпротива съобщи, че руското военно командване пренасочва войски и оператори на дронове от Херсонското направление към Харковското.

Според бившия говорител на Генералния щаб на украинската армия Владислав Селезньов в момента близо до руско-украинската граница и на окупираните територии има струпани около 520 - 550 000 руски военни, което е двойно повече, отколкото беше техният брой при нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. В тази цифра се включват обаче и някои поддържащи части, инженерни войски, части на Рогвардия и подразделения на ФСБ, които работят в тила на окупираните земи.

Още: Една украинска бригада удържа три руски в Покровското направление: Напрежението расте (ВИДЕО)

Украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е бил част от генщаба на украинската армия, отбеляза в свой анализ на 8 юни, че малка част от съобщаваните 30 000 души личен състав, които Русия генерира всеки месец, пристигат на фронта като смяна и подкрепление на бойните сили. Той смята, че руснаците са създали само ограничени оперативни и стратегически резерви. Машовец заявява, че средно всяка руска оперативна групировка на силите получава между 1000 и 1500 души боен персонал като замяна или подкрепление всеки месец и може да получи 2000 души, ако групировката отговаря за засилени настъпателни операции. В границите на Украйна и близо до нея действат шест руски оперативни групировки на силите, което означава, че Машовец предполага, че те получават общо 6000 до 12 000 души нов военен персонал всеки месец. Тази цифра не е в противоречие с украинските и руските доклади от януари и април 2024 г., според които Русия набира по 30 000 нови военнослужещи месечно, тъй като голяма част от тези нови военнослужещи ще изпълняват функции по бойно осигуряване и поддръжка, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Зеленски и Макрон подписаха споразумение за 200 милиона евро: За какво ще бъдат използвани парите? (СНИМКИ)

Машовец твърди, че руските сили са натрупали най-много 60 000 души в оперативни и стратегически резерви през последните шест до осем месеца (приблизително от октомври 2023 г. до юни 2024 г.). ISW продължава да поддържа оценката си, че планираните руски резерви на оперативно и стратегическо ниво вероятно няма да са готови да действат като сили за проникване от първи ешелон или като сили от втори ешелон, способни да провеждат ефективни широкомащабни нападения с комбинирани оръжия. Тези докладвани ограничени руски резерви на оперативно и стратегическо ниво вероятно няма да са достатъчни за поддържане на едновременни широкомащабни настъпателни усилия в няколко направления - вероятно ще трябва да се избере едно, смятат американските анализатори.

Още: Украинска операция можеше да предизвика ядрена война: Заплахата е реална, смята експерт от САЩ

Войната в Украйна: останалите сектори от фронта

Според официалната сводка на украинския генщаб - на 8 юни е имало общо 76 бойни сблъсъка по целия фронт, което е с 9 по-малко на дневна база.

В Покровското направление отново е най-горещо - там украинската армия твърди, че е отблъснала 20 атаки на руснаците, а още 7 продължават (сводката е от вечерта на 8 юни). Спрените опити на руските сили са били осъществени в районите на Новоалександровка, Евгенивка, Сокол, Новопокровско, Новоселовка Първа и Яснобродовка. Сокол е на юг от Новоалександровка, която в момента е най-северозападната точка на боеве в направлението. "Още седем атаки на врага продължават. Ситуацията ескалира. По-конкретно, руските сили продължават да се опитват да пробият от страната на Очеретино към Евгенивка и Новоалександровка", гласи информацията на генщаба.

За това направление няма съществена информация, идваща от руските военни блогъри.

Още: Украински дронове удариха руско военно летище чак в Северна Осетия: Операция на ГУР (ВИДЕА)

Осем атаки на руснаците е имало в районите на Синковка, Пишчня, Андреевка, Грековка и Макеевка са отблъснати в Купянското направление. Ситуацията е напрегната - битката край Невски продължава, отчита генщабът на украинската армия. Според "Рибар" в Купянско-Сватовското направление руските войски настъпват по посока на Степова Новоселовка - северно от селото. Освен това твърди, че западно от Купянск-Узловой - на левия бряг на река Оскол - по време на руска въздушна атака бил разрушен прелез през реката.

В Лиманското направление руснаците са предприели 7 атаки за денонощие - в опит да напреднат в посока Невско, Терни, Ивановка, Торско и Диброва. Шест от нападенията са отблъснати, битката продължава в района на Ивановка. Руски източници съобщават, че в посока Лиман бойци от 144-а мотострелкова дивизия на 20-а смесена армия на руските въоръжени сили щурмували опорен пункт в покрайнините на ждрелото Журавка, западно от Голиково - не е ясно да има положителен резултат за тях.

В Краматорското направление - т.е. при Часов Яр - украинските защитници са спрели три опита на врага да изтласка силите на ВСУ в районите именно на Часов Яр, Ивановско и Андреевка. Същевременно ситуацията край Ивановско остава напрегната и битката продължава, отчита генщабът на Украйна.

Още: Обвинен като сътрудник на руснаците украински кмет е тежко ранен (ВИДЕО)

(КАРТА) "В предградията на Часов Яр щурмови подразделения на руските въоръжени сили навлязоха в централната част на микрорайона "Канал", заемайки вражески опорен пункт", пишат руски военни блогъри. Това е потвърдено и от украински източници с геолокализирани кадри - става въпрос за източния микрорайон. Свирепите боеве там продължават, гласи украинската гледна точка.

В Херсонското направление - според някои съобщения от руски източници - украинските формирования са напуснали Кринки - селото в Херсонска област, намиращо се на източния бряг на река Днепър, където украинците от доста време насам имат предмостие. Тази руска информация обаче изглежда като лъжа, защото няма никакви кадри, нито съобщения от украинска страна за нещо подобно.

Още: Друг план: Без 100 млрд. евро за Украйна от НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес