Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин покани и други в споразумението на Русия, Турция и Иран за Сирия

23 декември 2016, 16:00 часа • 3550 прочитания

Убийството на посланик Карлов е покушение срещу руско-турските отношения. Уверен съм, че то няма да повлияе негативно на развитието им. Това заяви руският президент Владимир Путин в традиционната си годишна пресконференция пред журналисти, излъчвано наживо от ТАСС. Путин уточни и, че форматът за Сирия, договорен между Русия, Турция и Иран, е отворен и за други държави. Припомняме, че основният аспект от този формат предвижда трите държави да са гарант за бъдещо споразумение между сирийския президент Башар Асад и опозиционните сили в страната.

Нужно е да умееш да губиш с достойноство, каза Путин по адрес на Демократичната партия в САЩ и предизвикания от демократите дебат относно това дали Русия се е намесила в американските президентски избори. Нека потърсят проблемите си вътре, а не навън, заяви руският президент по темата. Той добави, че никой не е очаквал победата на Доналд Тръмп и че ще съобщи, когато двамата си договорят официална среща.

Русия действително е "поработила сериозно" по отношение на ядрения си арсенал и не го крие. По-силни сме от повечето държави по света, уточни Путин, който не постави под съмнение американската ядрена мощ. Предпоставките за нова надпревара в ядреното въоръжаване ги създаде САЩ – заради нарушаването на договора за намаляване на арсенала от ядрени ракети между САЩ и СССР (ПРО), каза още руският президент. И добави – никога няма да се хвърлим в такава надпревара и да жертваме ресурси, които не можем да си позволим.

По темата "Украйна" Путин обяви, че е редно Киев да помисли защо украинската армия не се счита за окупатор в територията на Донбас, която е под контрола на украинското правителство. Руският президент подкрепи процеса на сваляне на визите за украински граждани от ЕС. Путин каза и, че Русия вижда в ЕС партньор, но би желала Европа да говори с един глас. Как Европеа урежда отношенията си "вътре" не е наша работа, подчерта Путин. И малко по-късно каза, че Китай е най-големият партньор на Русия.

Икономика

Инфлацията в Русия догодина ще е на рекордно ниско ниво – 6%, според Путин. Той обяви, че през тази година в Русия се наблюдава ръст на развитие в няколко сектора на реалната икономика – машиностроителство, селско стопанство, лека промишленост. По думите на Путин до неотдавна износът на руския IT сектор бил нулев, а сега вече е 7 млрд. долара. Той обясни и, че икономическите резултати са по-добри от очакваното предвид по-ниската цена на петрола и добави, че Русия е направила разчетите си за догодина на база прогнозна цена на петрола от 40 долара за петрол.

По отношение на арестувания бивш министър на икономиката Алексей Улюкаев – заради сделката за "Роснефт", Путин обяви, че не разговаря с него и че имало достатъчно оперативни данни, за да го освободи от поста му.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес