Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин подготвя поправки в закона за въвеждане на военно положение

08 август 2023, 17:15 часа • 2855 прочитания

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума проект на промени в законодателството относно процедурата за уведомяване на ООН и Съвета на Европа при въвеждане или прекратяване на военно или извънредно положение в Русия. За момента съдържанието на поправките още не е публикувано, но се предполага, че то вероятно е свързано с оттеглянето на Москва от Съвета на Европа, пише контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Очаква се да бъдат направени промени в чл.22 от Закона за военното положение и чл.37 от Закона за извънредното положение. Понастоящем те гласят, че при въвеждане на военно или съответно на извънредно положение на територията на Русия или в определени нейни райони президентът на Руската федерация трябва да уведоми генералния секретар на ООН и генералния секретар на Съвета на Европа за оттеглянето на Русия от задълженията й по международни договори, свързани с ограничаване на правата и свободите на гражданите. Също така ООН и Съвета на Европа следва да бъдат информирани и при прекратяване съответно на военното или извънредното положение в Русия.

ОЩЕ: Песков: Не планираме да въвеждаме военно положение в цяла Русия 

Русия е член на Съвета на Европа от 1996 г. Но през март 2022 г., малко след като нахлу в Украйна, тя се оттегли от него заради "антируската политика", както заявиха от МНвР на Русия, на държавите от НАТО и Европейския съюз.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес