Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин почва да кляка: Заповяда да бъде търсено как Русия да получава пари от "неприятелски държави"

10 май 2022, 07:14 часа • 83641 прочитания

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиито задачи ще включват определяне на условията за транзакции с "неприятелски" държави, предаде БГНЕС. Групата ще е "координационен орган".

През март Русия, най-големият производител на природен газ в света, изиска страните, които смята за "неприятелски", да плащат за доставката на газ в рубли, като откриват сметки в "Газпромбанк" и извършват плащания в евро или долари, които да бъдат конвертирани в руска валута. Само че тънкият момент в тази схема беше, че превалутирането се прави от "Газпромбанк" на Московската фондова борса и сделката няма определен срок на затваряне т.е. някой може да плати в евро за газ, но превалутирането да не бъде направено дори когато би трябвало да дойде платената доставка. Само че "Газпром" вече прави отстъпка от тази схема - ПОДРОБНОСТИ!

Полша и България отказаха да се съобразят с руските изисквания, в замяна на това Москва им спря газа. Кремъл твърди, че същото ще се случи с всеки друг, който не се съобрази с новите условия за плащане. Дотук никой в Европа официално не се е съгласил, даже имаше изрични изявления, че в рубли няма да се плаща.

"Ние ще се погрижим сами за икономиката ни и то по такъв начин, че никога повече да не зависим от западните партньори, нито от западните компании. Ще направим така, че никога повече да не се окажем в подобна ситуация и никой чичо и никой Сам не би могъл да вземе решение да разруши икономиката ни и отдавна трябваше да го направим" - това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 10 март, когато имаше тласък да се търси мир в Украйна.

Задачите на групата

1. Разработване на план за създаване на инфраструктура за международни разплащания с търговски партньори от приятелски чужди държави, включително в руски рубли или национални валути на тези държави;

2. Определяне на реда за сетълменти* с тези държави, включително решаване на въпросите за провеждане на операции по търговско финансиране и разработване на необходимите механизми за клиринг на плащанията;

3. Разработване на план за създаване на инфраструктура за международни разплащания, включително в руски рубли, с търговски партньори от държави, които извършват неприятелски действия срещу Руската федерация;

4. Определяне на реда за сетълмент, включително руски рубли, с търговски партньори от тези страни;

5. Разработване на мерки за валутно регулиране, за да се осигури баланс на търсенето и предлагането при извършване на сделки на валутния пазар;

6. Разработване на мерки, насочени към намаляване на рисковете поради спиране на операциите с чуждестранни активи на Руската федерация, както и гарантиране, че структурата на платежния баланс е в съответствие със стабилното икономическо развитие.

* Сетълмент се нарича окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежен процес, с което се преразпределя ограниченият паричен ресурс и с което плащането между банките, участващи в платежната трансакция, е действително завършено.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес