Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин отправи послание: Пак атака срещу дунавските пристанища за износ на зърно

04 септември 2023, 06:11 часа • 6009 прочитания

Русия нанесе пореден нощен въздушен удар срещу едно от основните украински пристанища за износ на зърно часове преди планираните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Въздушна тревога беше обявена часове след полунощ, като тя "покрива" пристанищата Измаил и Рени.

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища на Дунав в Одеска област, от които се изнася зърно, да се скрият в бомбоубежищата. Някои украински медии съобщават, че в района са се чули взривове, пише БТА.

Точно преди срещата на Путин и Ердоган

Днес, 4 септември, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни.

Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му, като изтъкна като аргумент, че собственият ѝ износ на храни и торове не може да бъде осъществен.

Новата зърнена сделка: Позициите на Русия, Турция и ООН дотук

След напускането на споразумението Москва често предприема удари срещу украински пристанища на Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна.

В неделя Русия нанесе удар срещу другото голямо украинско дунавско пристанище – Рени. При атаката поне двама души бяха ранени и бяха нанесени щети на пристанищната инфраструктура.

ОЩЕ: Румъния с остър тон срещу Русия след поредната атака край Дунав (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес