Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин обсъди с Шарл Мишел използването на „Спутник V”

22 март 2021, 16:23 часа • 1593 прочитания

Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обсъдиха в телефонен разговор възможностите за използване на руската ваксина „Спутник V”.

По информация на пресслужбата на Кремъл, двамата са засегнали въпроса за борбата с пандемията от коронавирус, политическото урегулиране на конфликта в Украйна, ситуацията в Беларус и „други актуални теми”.

Путин е подчертал пред Мишел готовността на Русия да възстанови нормалното сътрудничество с Евросъюза при наличие на ответен интерес. Според руския президент, отношенията между Москва и Брюксел са незадоволителни, което се дължи на неконструктивната и понякога конфронтационната линия на партньорите.

От руска страна е била подчертана готовността за възстановяване на нормалния деполитизиран формат на сътрудничеството с ЕС, ако има реална заинтересованост от това.

По-рано заместник-министърът на външните работи Александър Грушко заяви, че Русия има интерес да развива равноправни и конструктивни отношения с ЕС, но няма намерение да жертва собствените си интереси и смята за необходимо да бъде прекъснат порочният кръг на санкциите. Той подчерта, че антируските санкции на ЕС поставят под съмнение възможностите за сътрудничество между Москва и Брюксел.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес