Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин на пето място сред най-одобряваните политици

22 декември 2015, 12:25 часа • 5057 прочитания

Руският президент Владимир Путин заема пето място в списъка на най-одобряваните световни политици според резултатите от проведено в 65 страни допитване на WIN/Gallup International, цитирано от Интерфакс.

Лицерството принадлежи на американския президент Барак Обама – той получава одобрението на 59% от запитаните, 29% не го одобряват. След него се нарежда германският канцлер Ангела Меркел с подкрепа от 42% и неодобрение от 29%.

Британският премиер Дейвид Камерън (37% одобрение и 28% неодобрение) и френският президент Франсоа Оланд (с подкрепа от 35% срещу 29%) са следващите в списъка.

Владимир Путин е одобряван от 33% от респондентите и неодобряван от 43%. Той се оказал един от малкото политици, чиято популярност в собствената му страна е по-висока, отколкото като цяло по света.

Руският президент в индекса симпатия (тоест разликата между положителните и отрицателните оценки) се оказал на осмо място от десет, оставяйки зад себе си само лидерите на Иран и Саудитска Арабия.

Според допитването, проведено сред около 64 000 души, одобрението на Обама е по-високо в страните от Европа, Южна Америка и Южна Азия, а на Путин – в страните от бившия СССР, докато в страните от Евросъюза и САЩ отзивите за него са неодобрителни.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес