Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин може да помилва Ходорковски и Pussy Riot

05 декември 2013, 10:15 часа • 25535 прочитания

Момичетата от популярната руска група Pussy Riot и бившият президент на ЮКОС Михаил Ходорковски могат да бъдат освободени предсрочно. Това заяви един от правните съветници на руския президент Владимир Путин.  

В края на месеца Путин ще обяви амнистия по случай 20 години от приемането на новата Конституция. Сред помилваните могат да се окажат бившият петролен магнат Ходорковски и момичетата от пънк групата Pussy Riot. Те често са сочени от критиците на Путин като типичен пример за политически затворници.

Пред комисията, която изготвя предложенията за амнистия, Путин заявил, че предсрочното освобождаване трябва да подчертае човечността на държавата и да има успокояващ ефект върху обществото.

Ходорковски беше осъден на девет години затвор през 2005 година. По план руският магнат трябва да бъде освободен през април 2014 година. Интересен факт е, че присъдата на Ходорковски беше четена рекордно дълго време - от 16 май до 31 май 2005 година. През 2011 година асистентът на съдията Виктор Даниликин, който прочита присъдата, казва публично, че Даникин го е направил под натиск.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес