Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Зеленски говориха за пръв път, обсъдиха Крим и Източна Украйна

11 юли 2019, 20:10 часа • 5866 прочитания

Руският президент Владимир Путин и новият украински президент Владимир Зеленски обсъдиха конфликта в Източна Украйна в първия си телефонен разговор, предаде AFP.

"Бяха обсъдени въпроси, свързани с регулирането (на конфликта) в Югоизточна Украйна и съвместната работа по връщането на лица, задържани от двете страни", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Обсъждан е и въпросът за освобождаването на украинските моряци, арестувани за нарушаване на държавната граница в Керченския проток през ноември 2018 г., както и връщането на други украински граждани, задържани в Русия, съобщиха от пресслужбата на украинския президент, цитирани от ТАСС.

По-рано тази седмица Зеленски призова Путин за първи разговори във видеозапис, канейки западните лидери да посредничат. Той предложи САЩ и Великобритания също да бъдат включени в мирните преговори по конфликта, които в момента включват Германия, Франция, Русия и Украйна.

Путин заяви днес, че Москва "никога не е отказвала нито един от предлаганите формати", включително разширяването на групата, съобщиха руските медии.

По време на встъпването си в длъжност Зеленски каза, че приключването на войната на изток и връщането на анексираната територия на Украйна е негов приоритет.

"Да обсъдим на кого принадлежи Крим и кой не е в района на Донбас," каза Зеленски във видеопослание към Путин в понеделник, позовавайки се на източната зона на конфликт.

Около 13 000 души бяха убити в конфликта в Източна Украйна, който избухна през 2014 г., след като прокремълският президент Виктор Янукович и Русия отговориха с анексирането на Крим.

Киев и неговите западни поддръжници обвиняват Русия в насочване на войски и оръжия през границата, за да разпалва пламъците на конфликта. Москва отрича всякакво военно участие.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес