Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Меркел с по-остро държание един към друг заради знаково убийство

10 декември 2019, 06:55 часа • 3751 прочитания

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел си размениха остри думи след срещата за войната в Украйна в Париж. Причина за това стана случая с убийството на грузинец в Берлин през лятото, за което германската прокуратура подозира, че е разпоредено от Русия, пише БГНЕС.

"Този човек беше убиец, замесен в кървави дела на руска територия. Поискахме от Германия да бъде екстрадиран, но ни беше отказано", заяви Путин на пресконференция в Париж, цитиран от Reuters. Руският лидер каза и, че не знае какво е станало с грузинеца, но той е бил замесен в криминална дейност.

"Очаквам Русия да предостави необходимата информация на нашето разследване", каза Ангела Меркел за убийството в Берлин.

Няколко месеца след убийството, Германия изгони двама руснаци с дипломатически паспорти. Кремъл категоризира изгонването им като "неприятелски акт".

През лятото 40-годишният Зелимхан Хангошвили беше застрелян в главата в парк в Берлин. Мъж беше арестуван почти веднага след това, след като свидетели го видели да хвърля пистолет, велосипед и перука в реката. Мъжът се оказа руснакът Вадим Соколов, на 49 години, но германците подозират, че това е фалшива идентичност.

Соколов се появява в документи едва през 2015 година, като пише че работи като инженер във фирма в Санкт Петербург, с която не може да бъде осъществена връзка. Факсът на компанията реално бил на фирми, свързани с руското министерство на отбраната, пише BBC.

Убитият грузинец е бил командир по време на войната в Чечения, като е бил сред близките сътрудници на убития през 2005 г. чеченски водач Аслан Масхадов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес