Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха под гаранция двама, заподозрени за нападението с чук над близък на Навални

16 октомври 2024, 21:50 часа • 645 прочитания

Двама поляци, заподозрени за нападението с чук срещу съратник на покойния руски опозиционер Алексей Навални, бяха освободени под гаранция, съобщи днес полската прокуратура на Франс прес.

Смятаният за дясната ръка на Навални 43-годишен Леонид Волков беше нападнат с чук на 12 март 2024 г. пред дома си във Вилнюс, Литва, където живее в изгнание. За кратко той беше приет за лечение в болница. Предполагаемите нападатели бяха арестувани месец по-късно в Полша, предаде БТА.

Миналата седмица Варшавският апелативен съд реши, че двамата мъже могат да бъдат освободени, при условие че платят гаранция от по 50 000 злоти (около 11 600 евро).

Още: Дъщерята на Навални работи в предизборния щаб на Камала Харис

„Гаранцията е платена, което означава, че заподозрените могат да бъдат освободени от следствения арест“, каза днес пред АФП говорителката на прокуратурата Анна Адамяк.

Тя не уточни кога са били освободени двамата, но апелативният съд им забрани да напускат територията на Полша. Двамата ще трябва да се явяват в полицейски участък.

Миналия месец полската прокуратура заяви, че разследването е срещу общо осем заподозрени: шестима поляци, беларусин и руснак.

Според прокуратурата мъж, идентифициран като Анатолий Б., руски гражданин, е бил арестуван в Полша на 13 септември. Прокуратурата е повдигнала три обвинения срещу него, включително за организиране на нападение срещу опонент „поради политическата и националната му принадлежност и политическата му дейност“.

Още: "Ще прекарам остатъка от дните си в затвора": Навални прогнозирал това в мемоарите си

Нападението срещу Волков доведе до ожесточена размяна на реплики между две руски опозиционни на Кремъл движения. Фондът за борба с корупцията на Навални обвини Леонид Невзлин, бивш изпълнителен директор на бившия конгломерат на петролния магнат Михаил Ходорковски, че е организирал нападението.

Самият Волков изказа същата хипотеза в публикация в социална мрежа. Невзлин отхвърли тези твърдения.

Алексей Навални, водеща опозиционна фигура в Русия и бивш враг номер едно на Кремъл, почина през февруари в руски затвор в Арктика при неясни обстоятелства.

Още: И все пак е убит: The Insider показа документи, че Навални е бил отровен

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес