Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон си изми ръцете и остави на каталунския парламент да реши за независимостта

26 октомври 2017, 18:11 часа • 5950 прочитания

Няма достатъчно гаранции от страна на Мадрид, за да свикам предсрочни избори сега. Прилагането на чл. 155 е незаконно. Каталунският парламент трябва да реши какво да се случи оттук-нататък. Това каза премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в извънредно обръщение. Ето и какви бяха акцентите от него.

"През последните няколко часа обмислях възможността за предсрочни местни избори. Нищо в момента не оправдава свикването на такива избори.

Каталунското общество ни докара дотук. Опитах да проуча всички възможни варианти. Трябва да продължим да се държим по цивилизован начин - само така можем да надделеем.

Член 155 на испанската конституция (бел. ред. - текстът, който позволява на Испания да отнеме автономията на която и да е испанска провинция) не е законен. Мадрид иска отмъщение за това, което се случи на 1 октомври. Не успях да намеря решение от страна на Испанската народна партия и затова каталунският парламент трябва да реши какво да стори по отношение на прилагането на член 155. Никой не може да каже, че не потърсих диалог с Мадрид. Това е логичният изход заради поведението на Мадрид. Ние трябва да последваме своите желания", заяви Пучдемон.

Моментално след речта се появи неофициална информация, че утре, 27 октомври, каталунският парламент ще обяви официално независимост. Парламентът на испанската автономна провинция има сесия, която започна в 18:00 часа българско време и продължава в момента.

Отговорът на официален Мадрид

Междувременно комисията на Сената на Генералните кортеси (бел. ред. - испанският парламент), която отговаря за прилагането на член 155 от испанската конституция, също има заседание. На него дясната ръка на испанския премиер Мариано Рахой - вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, каза следното: "Трябва да гарантираме самоуправлението на Каталуния и интересът на всички испанци".

Сантамария изрично подчерта, че Пучдемон е бил канен няколко пъти да дойде на изслушване в испанския парламент, но не го е сторил. Тя заяви и, че Пучдемон и коалиционните му партньори не са уважили закона с провеждането на референдума и посочи, че 1500 компании вече са напуснали Каталуния, индустрията там е в стагнация, туризмът също търпи удари и всичко това е заради поведението на Пучдемон и партньорите му - заради личните им амбиции. "Те поискаха да разцепят обществото и сега институционалните проблеми са на улиците и в домовете в Каталуния", каза Сантамария. И добави, че няма никаква международна подкрепа за действията на Пучдемон и "радикалите", макар те да са я търсили.

Испанският вицепремиер защити и прилагането на чл. 155 от испанската конституция, като посочи, че той е демократичен и че такъв законов текст има в конституциите в Германия, в Австрия и той е бил прилаган - автономията на някои провинции да бъде ограничавана.

В своя официален профил в Twitter Испанската народна партия посочи, че има да изпълни четири цели по отношение на кризата с Каталуния: да възстанови законността, да изгради наново социалната хармония, да запази икономическото възстановяване и да проведе предсрочни местни избори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес