Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон се срещна с адвоката си в Белгия, нямал забрана за предвижване

30 октомври 2017, 22:10 часа • 2815 прочитания

За момента не е предвидено ограничаване на свободата на предвижване на Карлес Пучдемон, който бе свален от поста премиер на каталунското автономно правителство, след като обяви едностранно независимостта на региона. Това се казва в съобщение на централните власти, цитирано от вестник „Периодико“.

По негово информация Мадрид е заявил, че ако свободата на бившия регионален лидер бъде ограничена без съдебно постановление, то това би било „незаконно задържане“. По-рано редица европейски медии разпространиха информация, че бившия лидер на Каталуния тайно е напуснал територията на Испания и се намира, заедно с няколко бивши членове на своето правителство, в Брюксел. В медиите се тиражира и версията, че Пучдемон и неговите съратници, може да поискат политическо убежище. За момента от канцеларията на белгийския премиер Шарл Мишел нито са потвърдили, нито са отрекли тези твърдения, предаде БГНЕС.

Междувременно отстраненият от длъжност Пучдемон се е срещнал в Белгия с адвоката Пол Бекар, който преди е представлявал интересите на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи вестник „Вангуардия“, позовайки се на самия адвокат. „Да, аз съм адвокат на Пучдемон, ако му потрябва правна защита, аз ще го представлявам“, каза юристът. Той не изключи възможността Пучдемон да поиска убежище, но не се ангажира с прогноза дали това ще стане и какъв би бил евентуалният резултат от такова действие. То подчерта, че в Белгия решение по подобни въпроси се вземат не от правителството, а от независим орган – генералният комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес