Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон отрече да се е съгласил да се яви пред испанския Сенат

25 октомври 2017, 17:02 часа • 1428 прочитания

Говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел опроверга информацията, появила се в някои медии, според която регионалният лидер Карлес Пучдемон се е съгласил да се яви пред Сената, за да разкрие позицията на местните власти относно продължаващата каталунска криза. Това пише изданието El Pais.

От Мадрид поясниха, че все още не са получили официален отговор на поканата, която отправиха във вторник към Пучдемон, която ще му позволи да се обърне към членовете на горната камара на испанския парламент.

От вестника добавят, че Форкадел е свикала заседание на каталунския парламент този четвъртък в почти същия час, в който трябва да се събере Сенатът.

По-рано Euronews съобщи, че Пучдемон обмисля да се яви пред испанския Сенат, за да обясни своята позиция. Ако го направи, това ще е значителна възможност за него да представи аргументите си в полза на независимостта на Каталуния, коментира медията.

В петък Сенатът в Мадрид се очаква да гласува налагането на пряко управление. Каквото и решение да вземе Пучдемон, преди сесията в горната камара на испанския парламент каталунските депутати ще проведат свой парламентарен дебат, предаде Фокус.

„Каталунското ръководство има шанса да се изправи пред Сената и да изложи аргументите, които смята за подходящо да изложи, така че да чуем всичко, което лидерът Пучдемон има да каже. Вярвам, че в момента най-добре е да каже всичко открито“, каза испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес