Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон няма да се връща в Испания

01 ноември 2017, 14:18 часа • 1932 прочитания

Карлес Пучдемон, отстраненият президент на автономния регион Каталуния, няма да се върне в Испания, тъй като има голяма вероятност да бъде арестуван.

Това заяви неговият белгийски адвокат Паул Бекаерт пред холандска телевизия.

„До колкото той ми е казал, това няма да се случи“, отговори той на въпрос дали клиентът му ще се завърне в родината си. По думите му решението е взето, тъй като все още се очакват реакции от страна на испанските власти, предаде БГНЕС.

Пучдемон, заедно с 13 други бивши членове на своята администрация, беше призован да се яви пред специализиран съд за тежки престъпления заради обвинения в бунт след провеждането на референдума за независимост. Ако бъде признат за виновен по тези обвинения 54-годишният Пучдемон може да получи присъда до 30 години затвор. Той е обвиняван и в противодържавна дейност и злоупотреба със средства.

В момента бившият каталунски лидер се намира в Брюксел, откъдето вчера проведе пресконференция. На нея заяви, че няма да търси убежище в Белгия, а се намира в страната, за да „говори с Европа“.

Според неговия адвокат не е необходимо Мадрид да иска екстрадирането му, за да бъде разпитан от съда. „Занимавал съм се с голям брой от случаи, включващи испански баски, и в тях разпитът просто става тук (в Белгия) с местната полиция“, заяви адвокат Бекаерт.

На въпрос дали според него Пучдемон ще получи справедлив процес в Испания юристът посочи, че все още е рано, за да се каже със сигурност, но ще бъде аргумент срещу евентуална заповед за екстрадирането му.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес