Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон: Кризата в Каталуния ще ескалира, ако Испания наложи контрол

26 октомври 2017, 12:46 часа • 2804 прочитания

Кризата около референдума за независимост ще ескалира, ако Испания изпълни плановете си да наложи своята власт над региона. Това заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон.

„Разрешаването на това, което бе определено от правителството като извънредно сериозна ситуация, ще създаде дори още по-сериозна извънредна ситуация, чрез отнемането на каталунската политическа автономия“, пише в писмо на Пучдемон до Сената, който в петък, 27 октомври, ще одобри мерките за суспендиране на каталунските автономни правомощия.

Пучдемон и неговият политически екип са провели седемчасов маратон от срещи с регионалните депутати и ръководителите на гражданските организации, за да се опитат да съгласуват обща позиция по мерките, които да бъдат предприети в спора с Мадрид, отбелязва испанският национален ежедневник El Pais.

Дългата поредица от срещи започна в 21 часа (местно време) в сряда и приключи два часа след полунощ. Официални коментари обаче не последваха - нито един от лидерите, участвали в срещата, не изрази готовност да направи публични изявления, коментират от редакцията, предаде Фокус.

По-късно в четвъртък регионалният парламент в Барселона се събира на ключово заседание, на което да обсъди следващите стъпки, които да бъдат предприети в спора с централното правителство. Същевременно в Мадрид е в ход подготовката на гласуването в Сената за суспендиране на автономните правомощия на региона, насрочено за петък, 27 октомври.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес