Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон: Испания готви вълна от насилие, за която щеше да ни обвини

07 ноември 2017, 12:49 часа • 2943 прочитания

Испания подготвя "вълна на потисничество и насилие" срещу сепаратисткото движение на Карлес Пучдемон. Това обяви самият лидер на Каталуния, обяснявайки защо е избягал в Белгия.

Политикът, чийто кабинет обяви независимост от Испания миналия месец и след това беше разпуснат от Мадрид, е в Белгия, изправен пред екстрадиция по обвинения в бунт.

"Аз съм абсолютно убеден, че испанската държава подготвя сурова вълна от репресии и насилие, за които всички щяхме да бъдем отговорни", каза той пред каталунското радио.

Пучдемон каза, че той и четирима бивши министри представляват "правителството в изгнание" на Каталуния в Белгия. Той не обясни как пътуването му извън страната избягва насилието, което твърди, че Мадрид планира.

След незаконния референдум на 1 октомври, каталунският парламент обяви независимост - ход, непризнат от Мадрид или друго правителство. Испания отговори на това, като прекрати автономията на богатата област. След това бяха насрочени регионални избори за 21 декември, предаде БГНЕС.

Пучдемон вече заяви, че е готов да участва в новото гласуване. Той и четиримата други бивши министри ще се явят пред белгийски съдия следващата седмица по искането на Испания за екстрадиция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес