Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон е напуснал Испания

30 октомври 2017, 15:07 часа • 4280 прочитания

Каталунският лидер Карлес Пучдемон е напуснал Испания и в момента пътува към Брюксел, предаде The Independent.

Според данни на испанските власти Пучдемон пътува заедно с други членове на каталунската власт, но не се уточнява колко точно са те. Партията на испанския премиер Мариано Рахой не пропусна да обяви в Twitter, че визитата на Пучдемон е знак на отчаяние, след като той явно търсел помощ от крайнодесните фламандци.

Интересен факт е, че Марта Паскал, главен координатор на партията на Пучдемон (PdeCAT), заяви на официална пресконференция, че PdeCAT ще участва на предсрочните избори в Каталуния на 21 декември, назначени от Испания.

По-рано днес каталунско правителство, водено от Пучдемон, се сдоби с обвинение за организиране на държавен бунт (във връзка с референдума за независимост на Каталуния - бел.ред), подтикване към размирици, както и за злоупотреба с публични средства.

Освен това, членовете на Изпълнителното бюро на каталунския парламент също ще бъдат съдени – заради това, че позволиха вот в пленарна зала на декларацията за независимост на Каталуния.

Сред първите имена, които бяха посочени като обект на обвиненията, естествено са Пучдемон и заместникът му Ориол Жункерас. Испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса не нареди моментален арест на Пучдемон и на другите обвинени в де факто държавна измяна. Той обаче поиска Пучдемон и останалите членове на досегашното политическо ръководство на Каталуния да се явят в Мадрид в следващите няколко дни.

Пучдемон вероятно ще получи убежище в Белгия, която вече съобщи, че е готова да му го предостави.

Междувременно от Европейската комисия уточниха, че никъде в Договорите за създаване на ЕС няма пряка регулация за изключване на регион на държава-членка, който е обявил независимост. Бившият председател на ЕК Романо Проди обаче възприема точно подход "изключване от ЕС" през 2004 година, като отговаря на запитване на уелския депутат Елунед Морган по темата "сепаратизъм", като ЕК счита практиката за меродавна и днес.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес