Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверява се запитване от български гражданин във връзка с инцидента в Генуа

14 август 2018, 20:55 часа • 2143 прочитания

Последната ни информация е, че все още няма данни за български граждани, които са пострадали или загинали. Това каза за генералният ни консул в Милано Росен Руфев във връзка с инцидента със срутения мост в Генуа, при който загинаха повече от 30 души.

„Активно търсим доказателства в противното, но в момента не разполагаме с точна информация дали сред ранените или загиналите има български граждани. Имаме над 35 загинали и около 20 ранени. Те все още не са идентифицирани. Много се надяваме сред тях да нямаме български граждани. Следим ситуацията, която е достатъчно драматична. Неочаквано се случи днес, както и предишният случай в Болоня, преди една седмица“, коментира Руфев, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му досега на телефоните, които по-рано бяха оповестени, има само едно запитване от страна на български гражданин. „Държим отворени всички линии, както от страна на българските граждани, така и от органите на реда в самата Генуа, които участват в спасителни операции. Следим постъпващата информация и сме готови да реагираме адекватно“, увери Руфев.

За срутения мост  той обясни, че става дума за съоръжение, построено през 1968 година. „Дължината му е 1200 метра, пропадането е в средата, има три ТИР-а, които са паднали, над 30 автомобила също. Под самия мост има жилищни сгради, малка рекичка, която е като канал. Мостът е централен от типа виадукти, по които движението се насочва от Северна Италия в посока Френската Ривиера. Оттам минават страшно много автомобили. Изходът към крайбрежието се осъществява по две основни магистрали. Това е едната опция – между магистралата А10, която се влива през Генуа и този мост, в основната магистрала А7, която стига чак до Франция. Тя се нарича „Магистрала на цветята“, допълни Руфев.

По думите му другата основна артерия, по която минава целият трафик, е около 20 км по на север. „Има подобни мостове, изградени на големи височини. Все пак този мост се намира в центъра на града и там трагедията наистина е много голяма. Там днес би трябвало да дойде министър-председателя на Италия. Там са всички органи на реда, които имат отношение. Спасителните екипи са активни“, каза още Росен Руфев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес