Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Легализирането на проституцията допринася за борбата с трафика на хора

31 март 2016, 16:27 часа • 1943 прочитания

Легализирането и регулирането на проституцията допринася за борбата с трафика на хора, но са нужни още мерки, според ново изследване, цитирано от EurActiv Germany.

През изминалата година броят на хората, станали жертва на трафик на хора в Европейския съюз, се увеличава. Насилственият труд и проституцията са основни двигатели на търговията. Според проучване на Европейската комисия, която използва данни на Евростат от 2012 г., 96% от хората, които са се оказали жертви на трафик, са сексуално експлоатирани, а огромното мнозинство от тях са жени.

Идеята за декриминализиране на проституцията отдавна се обмисля като възможна мярка за справяне с незаконната секс търговия. Легалният статус на проституцията в Европа е различен и Европейският парламент прие необвързваща резолюция по въпроса през февруари 2014 г. Хърватия остава единствената страна членка на ЕС, където проституцията е напълно незаконна. В Германия и Холандия тя е легална и регулирана.

Дали легализирането и регулацията на проституцията може да бъде модел за държави, които искат да се справят с трафика на хора е в основата на ново изследване на изследователи от Университета на Лачестър и Университета на Дуисбург-Есен. То използва Амстердам и Дортмунд като примери. Холандските и германските власти позволяват проституцията като бизнес, който обаче подлежи на значителен мониторинг и регулация.

Експертите смятат, че определени форми на проституция, като тази на улицата или включващи непълнолетни, са особено повлияни от трафика на хората. Според изследването, базирано на ситуацията в двата града, регулирането на търговията е допринесло за спад на трафикантите на хора, като се препоръчва по-натъшни мерки за борба с практиката.

Публичните домове трябва да бъдат регулирани на национално ниво, а центровете за консултация трябва да са по-добре финансирани, казват авторите на проучването.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес