Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протести в болниците в Загреб срещу задължителните ковид сертификати

05 октомври 2021, 11:31 часа • 1654 прочитания

Поредица от протести срещу въвеждането на задължителни сертификати за ваксинация срещу COVID-19 се проведоха в понеделник в редица болници в хърватската столица Загреб, съобщава националната радио и телевизия HRT.

Няколко десетки служители на редица загребски болници започнаха стачка срещу забраната за извършване на дейности при липса на сертификат за коронавирус. Резултатите от проведените изследвания на всички за COVID-19 са били отрицателни, предава агенция Фокус.

Според хърватския министър на здравеопазването Вили Бероша, резултатите от тестовете на повече от 6,2 хиляди служители на здравната система са идентифицирали едва 20 души с наличие на коронавирус.

„Това е друг безспорен аргумент, че са необходими мерки за защита на пациентите и служителите“, отбеляза ръководителят на здравното министерство в Загреб, подчертавайки целесъобразността на задължителната наличност на сертификати за COVID-19.

Здравните служители обещаха да продължат протестите през следващите дни. Органите на реда на страната от своя страна изразиха готовност да реагират по подходящ начин на неоторизирани събирания и нарушения на обществения ред.

В Хърватия на 4 октомври влезе в сила мярка, която изисква здравните и социалните работници да имат сертификати за ваксинация срещу COVID-19.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес