Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруското Приднестровие: Предотвратихме нападение от Украйна

09 март 2023, 15:26 часа • 3959 прочитания

Промосковските власти в молдовския сепаратистки регион Приднестровие заявиха, че са предотвратили нападение от Украйна.

Промосковските власти в молдовския сепаратистки регион Приднестровие, който граничи с Украйна, обявиха, че са предотвратили атака, организирана от Киев, насочена срещу сепаратистки служители.

Подкрепяното от Кремъл Приднестровие е тесен регион в източната част на Молдова, който се отдели от бившата съветска република след боеве през 1992 г. Оттогава Русия поддържа там контингент от войски.

Представители на сепаратистките служби за сигурност заявиха в изявление, че са осуетили "терористична атака... ръководена от украинските служби за сигурност, подготвяна срещу редица официални лица", предаде АФП, цитирана от БГНЕС. "Заподозрените са задържани. Те са направили признания", гласи съобщението.

ОЩЕ: Премиерът на Молдова: Русия няма ресурси да нахлуе у нас, ще има информационна война

Прокурорът на Приднестровието Анатолий Гурецки заяви, че извършителите са имали за цел да "ликвидират висши държавни служители" и че предполагаемото нападение е било организирано да се извърши в административния център на проруския анклав Тираспол. "Те са планирали да има много жертви, тъй като терористичната атака е трябвало да бъде извършена в центъра на столицата."

Правителството на Молдова заяви, че разследва твърденията за нападение. "Нямаме потвърждение за тези неща... Правителството е готово да се справи с провокациите", заяви пред репортери министър-председателят на Молдова Дорин Речан.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес