Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруските сепаратисти изглежда печелят в Дебалцово

17 февруари 2015, 22:00 часа • 23690 прочитания

Части на украинската армия са обградени източно от град Дебалцево, където се водят "ожесточени сражения". Армията се прегрупира и продължава боевете, заяви военният говорител от украинската армия Анатоли Стелмак.

Според агенция АФП това е рядко признание на украинската армия за поражение. Стелмак обаче не уточни колко точно войници са били обградени от проруските сепаратисти край града, пише БГНЕС. Западните медии обаче сочат за около 8 хил. украински войници. Представители на ДНР пък заявиха, че най-малко 300 войници и офицери на Киев са сложили оръжие само до обяд. Руската телевизия "Първи канал" показа колона от 72-ма пленени украински военнослужещи, които бяха изведени от Дебалцево от охраняващи ги бунтовници.

Роднини на украински военни блокираха военното министерство в Киев и магистрали край Одеса с искане властите да изтеглят обкръжените части, за да спасят живота на войниците. Говорителят на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Майкъл Бочуркив каза, че те все още нямат достъп до Дебалцево. По този повод говорителката на дипломатическата служба на ЕС Катрин Рей изрази съжаление, че наблюдателите срещат пречки в работата си. Тя показа и безпокойството на ЕС от продължаващите сражения в района.

Междувременно лидерът на ЛНР Игор Плотницки заяви, че силите му спазват споразумението за изтегляне на тежкото въоръжение от другите места на фронтовата линия в Източна Украйна, предаде ТАСС. "Снощи бях на фронтовата линия и нашите танкове и артилерия се изтеглят. Очакваме и украинските сили да направят същото. Ако властите в Киев не изпълнят Минските споразумения, отговорността за това ще е на президента Петро Порошенко", заяви Плотницки, информира "Сега".

В сраженията в Дебалцово беше ранен лидерът на ДНР Александър Захарченко.

След срещата на Русия, Украйна, Франция и Германия в Минск миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че сепаратистите са обградили 8000 украински войски и очаква войниците в най-скоро време да свалят оръжие след подписания мир в Минск, въпреки че държавният глава не уточни дали става въпрос за град Дебалцево.

Путин посочи още, че въпросът очевидно е бил сериозна пречка по време на преговорите. "Украинското ръководство вярва, че няма такова обкръжаване и по тази причина те вярваха, че всичко ще премине гладко", каза още Путин. Той допълни, че след преговорите двамата с украинския президент Петро Порошенко са упълномощили военни експерти да разгледат въпроса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес