Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруската власт: Всички жители на ДНР ще получат руски паспорти до няколко месеца

30 септември 2022, 14:49 часа • 1312 прочитания

В близките месеци сепаратистката Донецка народна република (ДНР) ще завърши издаването на руски паспорти за местните жители. Това съобщи на 30 септември депутатът от Народния съвет на ДНР Елена Шишкина пред агенция ТАСС.

„Срокът за получаване на паспортите се усложни само от факта, че по време на военните действия мнозина са загубили оригиналните документи, необходими за получаване на паспорт. За целта са създадени обществени приемни и правни консултации", заяви тя, добавяйки, че този въпрос ще бъде уреден в следващите няколко месеца.

Днес, 30 септември, от 15:00 часа в Големия Кремълски дворец ще се проведе церемонията по подписването на договорите за присъединяване към Руската федерация на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и окупираните от руснаците Херсонска и Запорожка области. Очаква се руският президент Владимир Путин да направи и специално обръщение.

В ранните часове на петъчния ден Путин подписа укази за признаване на Запорожка и Херсонска области като независими територии. 

Припомняме, че между 23 и 27 септември в четирите украински области руските окупатори проведоха фиктивни референдуми и обявиха резултати от 87,05 до 99,23% в полза на присъединяването към Русия.  

По-рано, на 11 юли, Путин подписа и указ за опростено придобиване на гражданство за лица, постоянно пребиваващи в ДНР, ЛНР и Украйна.

В същото време обаче Украйна разработи законопроект, криминализиращ получаването на руски паспорт и всякакви действия, призоваващи към това деяние.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес