Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прорепубликанските каталунски партии ще подкрепят Пучдемон за регионален лидер

10 януари 2018, 14:26 часа • 939 прочитания

Кандидатурата на Карлес Пучдемон ще бъде подкрепена от двете основни прорепубликански партии в испанския автономен регион Каталуния за поста председател на регионалното правителство. Така се увеличава вероятността от нов опит за постигане на независимост на областта от Испания през тази година, предава Reuters.

Представителят на „Заедно за Каталуния“ Жорди Ксукла заяви, че неговата партия и „Леви републиканци за Каталуния“ ще подкрепят завръщането на Пучдемон на позицията, от която поведе региона към независимост.

„Резултатът от 21 декември ни даде мандат да следваме желанията на мнозинството. Кандидатът за премиер очевидно ще бъде Пучдемон“, заяви каталунския политик пред испанско радио.

Пучдемон е в самоналожено изгнание в Брюксел и може да бъде арестуван, ако се върне в Испания. Другият главен кандидат на прорепубликанските партии е лидерът на Левите републиканци Ориол Хункерас, който излежава присъда в мадридски затвор, предаде Фокус.

Припомняме, че премиерът на Испания Мариано Рахой насрочи регионални избори в Каталуния за 21 декември м.г., в опит да разреши най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия, след като каталунското правителство, начело с Пучдемон, и каталунският парламент обявиха независимост от Испания през октомври, на основание на проведен референдум за независимост на областта.

Републиканските партии постигнаха крехко мнозинство в парламента в изборите, въпреки че не получиха 50% от пропорционалния вот. Изборите не дадоха решително предимство на никой и показаха, че каталунското общество е разделено по въпроса за независимостта на областта.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес