Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промиване на мозъци: В Русия се готвят да преподават на децата за "героите", нахлули в Украйна

07 април 2022, 19:00 часа • 5903 прочитания

Пълна индоктринация по отношение на Украйна с размерите на масово промиване на мозъци - изглежда, този процес върви в Руската федерация не просто на ниво "армия": Документи: Руските войници в Украйна са индоктринирани, че воюват срещу фашизъм. На руските ученици сега им се разказва не само за целите на тази "специална операция" (бел. ред. - така Путин и Кремъл наричат войната в Украйна, която подпалиха), "хибридна война" на Запада и "антируските санкции", но и се възхваляват "героите на нашето време" – военни, които са се отличили в инвазията в Украйна.

В руските училища започват уроци за ползите от санкциите

За "героичните дела, извършени за благото на обществото" обикновено се говори с примера на осем удостоени с награди военни. Учениците трябва не само да помнят пословици и поговорки за героизма, но и да подготвят "действия в подкрепа на войниците". "Медиазона" публикува конспект на такъв урок, предложен на учители в един от регионите на Русия. Той е посветен на капитан Алексей Панкратов – той, за пет свалени дрона "Байрактар", получил прозвището "Страшилището за дронове" и званието "Герой на Русия". Засега Actualno.com няма информация да е предложен урок за клането в Буча, извършено от руските военни: Кметът на Буча разказа за масовите гробове в града - открити са поне три (ВИДЕО и СНИМКИ)

ГЕРОЯТ НА НАШЕТО ВРЕМЕ. АЛЕКСЕЙ ПАНКРАТОВ

Резюме на урока

Въведение

Всеки народ има своите герои и на техните подвизи и именно въз основа на тях се възпитава младото поколение. Нашата родина, Русия, е героична страна. В хилядолетната ѝ история има повече военни години, отколкото мирни. Но независимо какви врагове са ни предизвиквали, ние сме устояли.

Задача 1. Разгледайте портретите. Кой е изобразен на тях? Какво според вас е общото между тези хора?

(Портрети на Александър Невски, Александър Суворов, Андрей Първозвани.)

В чест на тези и други личности, почитани в историята на Русия, са учредени държавни награди - ордени за изключителни заслуги към Русия и бойни подвизи.

Въпроси за обсъждане.

Военните награди винаги се свързват с понятията "храброст", "героизъм", "доблест", "чест". Как разбирате значението на всяка една от тези думи?

Какви примери за военен героизъм от руската история знаете?

Кои наши сънародници, удостоени с военни отличия, познавате?

В Руската империя основната награда за военни подвизи е орденът "Свети Георги", учреден през 1769 г. от Екатерина II.

В Съветския съюз - званието Герой на Съветския съюз.

В Русия - званието Герой на Руската федерация, най-високата държавна награда, учредена със закон от 20 март 1992 г. № 2553-I "За учредяването на званието Герой на Руската федерация и установяване на специално отличие – медал "Златна звезда". На 20 март 2022 г. учредяването на званието Герой на Руската федерация навърши 30 години.

Първият медал "Златна звезда" за Герой на Руската федерация е връчен на пилот-космонавта Сергей Крикальов за храброст и героизъм, проявени по време на дълъг космически полет на орбиталната станция "Мир". Сред удостоените с това звание са космонавти, военнослужещи, бойци, летци-изпитатели, разузнавачи, конструктори, учени, държавници, спортисти и др.

Въпрос за обсъждане.

Кой може да се нарече герой? Намерете синоним на тази дума.

Обяснителните речници тълкуват по различен начин думата "герой". Това, което остава непроменено, е, че думата "герой" винаги ще се възприема като "победител". Това е човек, който е успял да надмогне способностите си, в някои случаи с цената на живота си. "Герой" - така казват, когато искат да отбележат специални черти на характера - доблест, смелост, мъжество, издръжливост, безстрашие, решителност.

Въпрос за обсъждане.

Как разбирате израза "Героите не се раждат, герой се става“?

Героичното дело е действие, извършено от човек в полза на обществото, а герой е преди всичко личност; именно във формирането на личността се крие тайната на героизма не само на един човек, но и на героизма на един народ, нация.

Много от героите са получили награди по време на Великата отечествена война. (…) Това са онези, които възстановиха разрушената икономика след Гражданската война, построиха фабриките в първите петилетки, които помогнаха на испанския народ в защитата срещу фашизма. И когато войната дойде в нашата земя, тези хора без капка съмнение се изправиха за защита на родината си и бяха готови да се борят за нея до последната капка кръв.

Днес образци за смелост и непоколебимост проявяват военнослужещите от Руската армия, участващи в специалната военна операция в Украйна.

Президентът на Руската федерация В. В. Путин нарече всички руски военни истински герои.

Видео "Из речта на В. В. Путин на оперативната среща с постоянните членове на Съвета за сигурност на 3 март 2022 г.“:

Осем души вече са удостоени със званието Герой на Руската федерация в хода на специалната миротворческа операция в Украйна. Нека си спомним имената им.

Видеото "Героите на Русия“:

Един от тези воини, удостоени със званието Герой на Русия, стана капитан Алексей Станиславович Панкратов, военнослужещ от военна част, дислоцирана в Пензенска област.

Видеото за "Страшилището за дронове“:

Разказът на учителя за подвига на Алексей Панкратов.

На 28 февруари 2022 г. плановете на въоръжените сили на Украйна включвали въздушен удар по района, където е съсредоточена руската отделна мотострелкова бригада (бел. ред. - въпросът какво точно правят руски сили на суверенна украинска територия изобщо не е поставен, камо ли да се дискутира). За извеждане от строя на руските системи за противовъздушна отбрана, вражеска диверсионно-разузнавателна група напредва към района, където се намират руските войски. Целта ѝ била да унищожи бойните машини на зенитно-ракетния дивизион, в който служи Алексей Панкратов.

Забелязвайки диверсантите, Алексей Панкратов дал команда на дивизията да заеме отбрана и встъпил в битка с врага. Защитавайки позициите на зенитно-ракетните комплекси, Алексей Панкратов видял в небето приближаващи се вражески самолети, които възнамерявали да атакуват нашите подразделения.

В резултат на компетентните действия на нашите зенитчици с добре насочен огън били свалени един щурмови самолет Су-25 и три ударни безпилотни летателни апарата "Байрактар ТБ-2“ на украинските въоръжени сили. Благодарение на това въздушната атака била осуетена. Животът на нашите войници и бойната ефективност на поделението били съхранени.

На следващия ден силите на поверената на Алексей Панкратов дивизия под негово пряко ръководство унищожили още два вражески „Байрактар“-а.

Задача 2. Прочетете в групи биографичната справка за Алексей Панкратов. Подчертайте онези факти от живота на Алексей Станиславович, които са оформили неговия героичен характер.

Биографична справка

Алексей Панкратов е роден през 1990 г. в село Донецк, Оренбургска област.

Той произхожда от истинска династия на герои. Всичките му прадядовци с доблест са преминали през Великата отечествена война. Техните деца и внуци също стават военни или земеделски водачи. А Алексей Панкратов винаги е мечтал да бъде най-добрият, да стане военен.

От детството Алексей помагал на родителите си в домакинската работа, занимавал се с физическа подготовка, четял много, особено се интересувал от военна история и военно изкуство.

С отличие завършил Военната академия за противовъздушна отбрана, носеща името на маршала на Съветския съюз А. М. Василевски, в Смоленск. От 2013 г. служи в Силите за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски на Руската федерация. Първоначално по разпределение служи близо до Уфа, след това бригадата е прехвърлена в Пенза, където и сега живее семейство Панкратови. Алексей и Екатерина Панкратови имат две деца: дъщеря Ника и син Стас.

За „храброст и героизъм, проявени при изпълнение на бойна задача“ по време на специалната операция в Украйна, с Указ на президента на Руската федерация от 4 март 2022 г., командирът на зенитно-ракетния дивизион капитан Алексей Панкратов е удостоен със званието Герой на Русия. За съвършения подвиг Алексей Панкратов с уважение наричан „Страшилището за дронове“.

От първия ден на провеждането на специалната операция по защита на Донецката народна република и Луганската народна република капитан Алексей Панкратов изпълнява задачи по прикриване на отделна мотострелкова бригада от вражески самолети. Първа за героизма на своя съпруг научава жена му Екатерина от бележка във вестник "Звезда". След това роднините виждат своя герой по телевизията.

Задача 3. Обсъдете в групи и изберете трите най-важни черти на характера, общи за всички хора, които са станали или могат да станат герои. Запишете тези качества на стикери/дъска. Кои качества сте споменали най-често? Пред вас е "портрет" на героя.

Вариант за задача: тази задача може да бъде представена във формат облак от думи; стъпаловидна диаграма и т.н.

Задача 4. Обсъдете в групи какво можете да направите, за да поддържате мира и приятелството между хората във вашия клас, вашето училище, вашия град.

Светът бързо се променя. Заплахите и предизвикателствата в нашето време приемат много форми. Място за подвиг има и днес. Ние с вас неволно участваме в сериозна информационна война, непрекъснато сме под прицела на западните дезинформатори. И нашият личен, малък, но много значителен принос за възстановяването и запазването на мира, нашият личен героизъм е умението да не се поддаваме на провокации, обмислено и критично да се отнасяме към фактите, които идват от социалните мрежи, в нашите изказвания и публикации да проявяваме единство с народа на нашата Родина и с тези, които се изправиха за нейна защита и за защита на жителите на Донбас.

Във всички времена воините на бойното поле са се нуждаели от подкрепата на тези, които са останали у дома. Бойният дух на бойците е бил подкрепян не само от песните, звучали в часовете на тишина между битките и когато войниците са влизали в битка (…), но и от писма от тила от роднини, а често и от напълно непознати хора. Писмата на война са придобивали специален смисъл. Полученият хартиен триъгълник е ставал истински талисман. Той е стоплял, радвал, подкрепял войниците в най-трудните моменти, напомняйки им за връзката между хора, разделени от войната на стотици и дори хиляди километри един от друг.

Ние с вас също можем да подкрепим нашите войници, които в момента участват в специалната миротворческа операция в Украйна. Предлагаме ви да създадете видео пощенски картички и да ги публикувате на страниците на вашите социални мрежи. Тези картички ще помогнат да се разкаже за ежедневния подвиг на бойците на Руската Армия, ще предадат нашите думи на благодарност за тяхната смелост и героизъм и думите на увереност в скорошното им благополучно завръщане у дома.

ОЩЕ: Срамен руски военен символ гостува на протеста на "Възраждане" с мото "не давайте оръжия на нито една воюваща страна"

Задача 5. Чуйте песента „Кукувица“ в изпълнение на Полина Гагарина (концерт-митинг в чест на годишнината от обединението на Русия и Крим, 18 март 2020 г., Москва, Лужники). Обсъдете в групи идеята за историята и съдържанието на видеото.

Заключение на урока.

Някога Алексей Панкратов е бил същият тийнейджър като вас днес. Учил се е в училище, прекарвал е време с приятели след уроците, мислил е за бъдещето си. Дали е мечтал, че някога ще извърши героично дело? Може би. Неговият живот и дело ни доказват още веднъж, че героите са обикновени хора, които вървят по улиците до вас и може би седят на съседния чин.

Това са смели хора, които са готови да извършат подвиг не само по време на военни действия, но и в мирно време. И ще направят това не заради слава и пари, не за признание от другите, а в името на доброто и "за своите приятели".

Защото, както пише Алексей Николаевич Толстой: "Героят е живото въплъщение на всичко най-добро в човека, а най-доброто е борбата за мощта, за изобилието, за щастието на страната и хората".

ОЩЕ: Навални призова руските пропагандисти да се смятат за военнопрестъпници

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес