Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурори оневиниха Андрей Бабиш

13 септември 2019, 15:20 часа • 2646 прочитания

Чешките прокурори заявиха, че не са налице неправомерни действия от страна на премиера и милиардер Андрей Бабиш във връзка с твърденията за измама с два милиона евро от субсидия от ЕС, свързана с една от неговите ферми.

Полицията препоръча през април на Бабиш да бъде повдигнат обвинение по делото, по което той и няколко други, включително членове на семейството, рискуваха пет до 10 години зад решетките. Бабиш категорично отрече всякакви нарушения.

65-годишният магнат, посочен от сп. „Форбс“ като вторият най-богат чех, беше заподозрян, че е злоупотребил със специални субсидии за дребен бизнес в ЕС, за да създаде своя луксозен курорт и ферма „Щъркелово гнездо“ близо до Прага през 2007 г.

Полицията твърди, че Бабиш само временно е извадил фермата от неговия холдинг Агроферт, така че да може да получи субсидията за малкия бизнес в ЕС.

Прокурорите заявиха, че твърдението на полицията е необосновано.

„Доказателствата, до които стигнахме, ни дават основание да заключим, че фермата „Щъркелово гнездо“ отговаря на определението за малка и средна компания,“ каза в изявление пражкият прокурор Мартин Еразим.

„Щъркелово гнездо“ коректно е посочена като независима компания“, допълва прокурорът. Неговата оценка предстои да бъде разгледана и от главния прокурор, който има последната дума по случая.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес