Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурор иска глоба от 950 000 рубли по второ дело срещу Навални

16 февруари 2021, 11:31 часа • 1386 прочитания

Руски прокурор поиска от московски съд да глоби критика на Кремъл Алексей Навални с 950 000 рубли (10 600 евро) за обвинения в клевета на 94-годишен ветеран от Втората световна война, предаде АФП.

Обвинението също така поиска три и половина години условна присъда, която Навални получи през 2014 г., да бъде преобразувана в реално излежаване на наказанието зад решетките, тъй като предполагаемата клевета е настъпила по време на условната присъда.

Друг московски съд по-рано този месец вече превърна условната присъда срещу опозиционера в ефективна за предполагаеми нарушения на условно освобождаването.

Според разследването, на 2 юни миналата година Навални публикува видео на своя канал „Телеграм“ и на страницата си в Туитър, в което ветеранът от Втората световна война Игнат Артьоменко изразява позицията си в подкрепа на измененията в Конституцията на Руската федерация. Под този видеоклип Навални пише коментари, "съзнателно неверни, очернящи честта и достойнството на ветерана и подкопаващи репутацията му". Навални не се признава за виновен.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес