Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Професор с нов ценен съвет за предпазване от вируса

07 май 2020, 16:02 часа • 12851 прочитания

Интересни факти и съвети даде докторът по биологичните науки, професор Владимир Макаров от Русия. Той посъветва хората какво да правят, за да избегнат заразяване с коронавирус и какво няма смисъл да вършат с цел превенция.

Запитан дали трябва хората да мият с белина продуктите от магазина и да изваряват връхните си дрехи, той заяви: "Не трябва да правите това. По-добре е да измивате храната само с топла вода. Няма смисъл да ги третирате със спирт".

На въпрос на mk.ru как да се предпазим от заразяване той отговори: "Най-важни са маската и спазването на дистанция. Необходимо е да се заобикаляме един друг и да сдържаме дъха си при среща.

Когато ви приближава друг човек на улицата, трябва да поемете дъх и да мълчите. Като направите 10 стъпки, издишвате. Така "изплювате" всичко, което потенциално може да достигне до вас".

"Няма нужда да изварявате връхните си дрехи. Вирусът е много нестабилен. На вода, например. Нека си припомним, че дори измиване с вода от чешмата помага. Тя няма да убие вируса, но ще го отмие. Освен това тя е хлорирана, има дезинфекциращо свойство", допълни професорът. А как да се действа с връхните дрехи и обувките след излизане вижте в този материал.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес