Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава разпитът на Ахмети пред Международния съд за Косово

03 септември 2020, 10:31 часа • 2192 прочитания

Разпитът на председателя на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети от Специалната прокуратура за военни престъпления в Косово продължава и днес. Той започна вчера преди обед в сградата на Мисията на ЕС в Косово в областта на върховенството на закона (ЕУЛЕКС) и се очаква да продължи в рамките на днешния ден, съобщи МИА.

Първият разпит на Ахмети започна вчера в 9:30 часа и продължи до 18:00 часа, когато напусна сградата на ЕУЛЕКС, но отказа изявление за медиите. До момента няма никаква информация във връзка с разпита нито от страна на Ахмети, нито от страна на международните разследващи органи, пред които той дава обяснение.

Според медиите, Ахмети е призован от Международния съд в качеството си на свидетел като един от членовете на Армията за освобождение на Косово (АОК) още от времето на нейното създаване и като активен участник в косовската война 1998 – 1999 г.

Над 300 бивши командири или членове на АОК са получили покана от Специалната прокуратура в качеството си на заподозрени или свидетели на престъпления срещу цивилното албанско и сръбско население на Косово по време на войната. Сред тях са президентът на Косово Хашим Тачи и лидерът на Демократическата партия на Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели.

Разследването на престъпленията обхваща периода от януари 1998 до декември 2000 година.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес