Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава делото за бащинството на Хуан Карлос I

06 февруари 2015, 07:42 часа • 9330 прочитания

Върховният съд на Испания прецени, че не са достатъчно доказателствата за бащинството на Хуан Карлос I, предявени заедно с иска на белгийката Ингрид Сартио към бившия монарх. Въпреки това, съдът реши да продължи производството по това дело.

В решението на съда се казва, че Сартио е представила като доказателство нотариално заверен акт, в който майка й съобщава времето и мястото на срещите си с Хуан Карлос, в резултат на което детето е заченато, както и потвърждение за това от някои роднини на царя. Според отсъденото данните не са достатъчни, за да докажат, признаване на бащинство, но, според процедурните правила, е нужно съдът да разгледа искането.

Когато монархът абдикира на 19 юни 2014 г., той автоматично загуби защитата си от съдебно преследване, която му даваше имунитет от подобни дела в 39-годишното му управление. Но през юни испанският парламент прие специален закон, защитаващ Хуан Карлос от дела в испански граждански и наказателни съдилища, което означаваше, че той може да бъде съден само от Върховния съд.

49-годишната Ингрид Сартио, белгийска домакиня, претендира, майка ѝ се е срещала с краля в Париж през 1956 г. и след това 10 години по-късно в Люксембург, където заченала. Сартио се обедини през 2012 г. с друг претендент да е дете на краля – испанския сервитьор Сола. Двамата се подложиха на ДНК тест, който показа, че има 91% шанс да имат един общ родител.

Тогава те изпратиха общо писмо до испанския кралски двор с искане за официално признание. След като не получиха отговор, заведоха съвместен иск за тест за бащинство пред две съдилища в Мадрид по-късно същата година, но и двата бяха отхвърлени.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес