Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продажбите на надуваеми руски танкове са скочили с 30% заради войната в Украйна

18 април 2023, 15:54 часа • 17651 прочитания

От началото на войната в Украйна търсенето на надуваеми макети на съветска военна техника е нараснало с 30%, откакто Въоръжените сили на Украйна започнаха да ги използват като примамки за руската армия. Това пише в анализ на The Economist, който се позовава на данни на производителя на такива модели, чешката компания Inflatech.

Надуваемите модели са далеч по-практични и удобни от дървените, тъй като се сгъват и разгъват бързо, леки са и лесно се транспортират като се побират в раница. Теглото им започва от 60 кг, а надуването отнема между 3 минути и половин час. Танк от найлонов плат, например, се надува с помощта на помпа за десетина минути. Освен това примамките е предвидено да се използват поне 50 пъти. Цената им е до 100 хиляди долара на брой.

ОЩЕ: Капан за руснаци: Чехия предава на Украйна надуваеми HIMARS-и за заблуда на врага (ВИДЕО) 

Чешката фирма произвежда широка гама от примамки главно руска и китайска техника - танкове, гаубици, ракетни системи, самолети, както и американски HIMARS. Според инженер от компанията предизвикателство е възпроизвеждането на някои детайли - например дулата на танковете. „Дулото е твърде дълго и налягането не е толкова високо, така че се налага да използваме няколко алуминиеви тръби като опори“, обяснява представител на Inflatech.

От компанията очакват още по-голям ръст на продажбите през следващите три до пет години. 

Примамките се използват за заблуда на системите за видеонаблюдение на врага – след като бъде засечена от камерата, целта се унищожава като истинска. Така например в началото на 2023 г. руското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на 35 системи HIMARS в Украйна, докато Украйна всъщност разполагаше с едва 20 бройки от Съединените щати. ОЩЕ: Русия съобщи за унищожени 35 HIMARS-и, но Киев е получил само 20 такива

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес