Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Принц Чарлс: "Засилващият се популизъм напомня за „черните дни“ от 30-те години на миналия век"

22 декември 2016, 13:57 часа • 1981 прочитания

Британският престолонаследник принц Чарлс предупреди за нарастващата нетолерантност спрямо бежанците, бягащи от религиозно преследване, и допълни, че засилващият се популизъм напомня за „черните дни“ от 30-те години на миналия век.

„Страданията не завършват, когато те (бежанците) пристигнат в чужда държава, търсейки убежище“, каза Чарлс пред радио BBC.

„В момента ние виждаме възхода на много популистки групи в света, които са все по-агресивни спрямо тези, които принадлежат към малцинствена религия“, каза той. По думите му всичко това притеснително напомня на „черните дни от 30-те години“ на 20 в.

Чарлс допълни, че думите му се отнасят не само за християните, напускащи някои части на Близкия изток, но и за представителите на други религии, включително язиди, евреи, ахмадийски мюсюлмани и последователи на байството.

Посочвайки „чудовищния екстремизъм“ по време на Втората световна война, престолонаследникът заяви, че съществуването на подобно преследване близо 70 години по-късно е „отвъд всякакви вярвания“.

„Дължим на тези, които страдаха и умряха по толкова ужасен начин, да не повтаряме ужасите на миналото“, каза той.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес