Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приключиха президентските избори в Словения

12 ноември 2017, 21:17 часа • 1301 прочитания

Приключи гласуването на втория тур от президентските избори в Словения, съобщи БГНЕС.

Очаква се първите данни от окръжните избирателни комисии, а крайният резултат ще бъде обявен от Държавната избирателна комисия.

Битката за най-високата държавна длъжност е между действащия президент Борут Пахор и 39-годишния бивш комик Мариан Шарец. На първия тур двамата получиха подкрепа от съответно 47,10% и 24,93 на сто от гражданите.

Actualno.com припомня, че президентът на Словения се избира чрез преки избори с тайно гласуване за мандат от пет години. Правомощията на действащия държавен глава изтичат на 22 декември.

Наречен по време на първия си мандат „Инстаграм президент”, Пахор си създаде образ на съвременен и близък до гражданите държавен глава, заради което коментаторите и политическите му противници го определят като „популист”. По време на кампанията той измина над 700 км. пеша и посети около 280 селища в страната с 2 млн. население, която е бивша югорепублика, станала член на ЕС през 2004.

Досегашният президент може да се похвали с повече от 40 000 последователи в Инстаграм, където често публикува свои снимки. Практика, критикувана от предшественика му Милан Кучан – първият държавен глава на независима Словения, който го обвинява, че „профанизира” тази длъжност.

„Мисля, че успях да вляза в контакт с възможно най-много хора”, изтъква Пахор.

Той е подкрепен от социалдемократическата партия – формация, на която беше ръководител и която от 2014 е член на коалицията на премиера центрист Мирослав Церар.

Назначен за премиер през 2008 г., Пахор трябваше да напусне поста през 2011 в условията на дълбока икономическа криза. Днес Словения има един от най-динамичните ръстове на икономиката в ЕС и се очаква през 2018 г. ръстът да е 4 на сто.

Борут Пахор успя да се завърне впечатляващо като президент през 2012, като на балотажа събра 67,2% от гласовете и победи дотогавашния държавен глава Данило Тюрк.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес