Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин: Ще изглеждаме като клоуни, ако ползваме ядрено оръжие заради детски дронове

05 май 2023, 09:25 часа • 6108 прочитания

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е против това изобщо да има дискусия за използване на ядрено оръжие от страна на Русия в отговор на атаката с дрон срещу Кремъл.

За нея Москва обвини първо Украйна, а после и САЩ, които казвали на Киев как да действа, по думите на Дмитрий Песков и говорителя на МВнР Мария Захарова. И Украйна, и САЩ отрекоха да имат нещо общо, а според американския мозъчен тръст ISW това е било инсценировка на Русия.

"Като краен човек мога да кажа, че използването на ядрени оръжия в отговор на дрон, разбира се, е изключено", отвърна основателят на ЧВК "Вагнер", след като му бе зададен въпрос от руското издание "Нов ден" как гледа на възможността да се отговори с ядрено оръжие.

На първо място, необходимо е този, който отговаря за борбата с дроновете, да разбере как това (атаката - бел.ред.) може да се случи по принцип, а след това да се положат всички усилия, за да се гарантира, че ще станем водеща сила в развитието на безпилотните технологии и ще отговорим с точно такива дронове. Иначе изглеждаме като клоуни, които заплашват с "мощна бомба" срещу детски дрон", заяви Пригожин, цитиран от пресцентъра му.

ОЩЕ: Пригожин псува руското военно министерство на фона на трупове на ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

Междувременно, според непотвърдена информация, безпилотните самолети, атакували Кремъл, са били забелязани много преди това - още когато са летели над Московска област, но регионалните служби и тези за реагиране на спешни ситуации са пренебрегнали сигналите на граждани.

Това пише "Телеграм" каналът Baza, цитирайки свои източници. Те казват, че дроновете са летели на изключително малка височина. След като получили сигналите, службите ги омаловажили, като помислили, че това е "поредният епизод на истерия с дронове". Чак по-късно станало ясно, че това съвсем не е било фалшива тревога. Силите за сигурност започнали да докладват за дроновете на руското ръководство, "но поради късното време и майските празници нямаше подходяща незабавна реакция", заключава източникът на Baza.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес