Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин се подигра с Politico: Помогнете да снабдя "Вагнер" с F-35 (ВИДЕО)

19 юни 2023, 10:55 часа • 15955 прочитания

Евгений Пригожин поиска от медията Politico помощ за оборудване на частната си военна компания "Вагнер" с изтребители F-35, произведени от американската Lockheed Martin.

В саркастично гласово съобщение, изпратено в отговор на молба от изданието за коментар, Пригожин също така призова за помощ за получаване на произведени в САЩ пушки, картечници и гранатомети.

"Моля ви да се свържете с контактите си, за да можем да получим тези доставки", каза Пригожин, чиито наемници се сражават за диктатора Владимир Путин в Украйна. "Имам още една молба към вас. И така: F-35. Ако е възможно, както вече обсъждахме, да направим доставките през Нова Зеландия. Може да им се наложи да презареждат гориво на Хаваите, но не предвиждам проблем", гласи ироничното съобщение на командващия ЧВК "Вагнер".

Изявлението на Пригожин, изглежда, е било замислено като шега - то беше поднесено с весел, ироничен тон, който бе в пълен контраст с яростните, пълни с ругатни тиради, които той отправи към висшето военно ръководство на Русия заради проблемите с доставките за неговите сили, пише Politico.

ОЩЕ: Пригожин пак предизвика открито Путин - за договорите на наемниците

От медията са се свързали с Пригожин като част от разследване, базирано на доказателства, че производителят на руската карабина Orsis T-5000, използвана от "Вагнер", е придобил боеприпаси от американска компания. Създателят на ЧВК отговаря, че наемниците му разполагат с "огромно количество боеприпаси по стандарта на НАТО, останали от украинската армия".

ОЩЕ: Разследване: Как произведени в САЩ боеприпаси попаднаха в руски пушки? (ВИДЕО)

В записа, публикуван и в канала му в "Телеграм" - "Кепка Пригожина", Готвача на Путин представи и Виктор Бут - руския търговец на оръжие, освободен през декември миналата година от САЩ в замяна на професионалната баскетболистка Бритни Грайнър, която пък бе задържана в Русия. "Сигурен съм, че познавате добре Виктор Бут", каза Пригожин. "Вече говорих с него - той е готов да се справи с всички доставки. Но ще приемем, че вие сте страна в този диалог от страна на САЩ", заяви Пригожин.

"И така, стискам ви ръката, огромни благодарности за въпросите и се надявам да ми отговорите. Очевидно е, че за доставките на F-35 ще отговорите в лично съобщение", продължи той.

"Приятелю, съвсем забравих! Ако сделката се осъществи, моята собствена (карабина - бел. ред.) Orsis ще бъде моят личен подарък за теб", обърна се Пригожин към журналист от Politico.

ОЩЕ: Интересни оценка и очаквания за украинската контраофанзива от Пригожин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес