Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин се е оттеглил заради заплаха към семейството му, твърди The Telegraph

26 юни 2023, 14:39 часа • 10299 прочитания

Руските разузнавателни служби са заплашили да навредят на семейството на Евгений Пригожин, след което той е решил да отмени настъплението си към Москва. Това твърдят източници от службите за сигурност на Обединеното кралство, цитирани от The Telegraph.

ОЩЕ: Да заобиколиш санкциите: Луксозният живот на семейството на Пригожин

Според лансираната от британското издание версия - други висши служители на частната военна компания „Вагнер“ също са получили заплахи, насочени към семействата им.

Освен това се смята, че групата е разполагала само с 8500 бойци, а не с 25 000 души, както Пригожин твърдеше, и е била изправена пред почти сигурно поражение при настъплението си към Москва.

Предполага се, че сега руският диктатор Владимир Путин ще се опита да интегрира войниците на "Вагнер", за които се смята, че имат по-добри умения и подготовка, в редовната си армия. Същевременно се очаква той да отстрани лидерите на групировката, пише The Telegraph.

Тази версия дава известно обяснение защо Пригожин реши да сложи край на бунта в събота - само на няколко часа път от Москва. Тогава той постигна споразумение с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, верен съюзник на Путин.

Кремъл заяви, че Пригожин ще бъде изпратен в Беларус и ще бъде помилван, след като преди това бе обвинен в държавна измяна от самия Путин. Само че днес "Коммерсант" съобщи, че разследването срещу ръководителя на ЧВК "Вагнер" не е прекратено.

Все още не са ясни параметрите на сключената сделка между руското ръководство и лидера на наемническата група, известен като Готвача на Путин. Според една от версиите Пригожин е установил по време на "марша" си от Ростов към Подмосковието, че няма подкрепата на достатъчно висши служители в Руската федерация.

Местонахождението на Пригожин не може да бъде потвърдено, след като той замина от Ростов на Дон късно на 24 юни.

Междувременно стана ясно, че частните военни компании в Русия вече няма да могат да сключват договори със затворници. Това съобщи председателят на Комисията по законодателство и държавно строителство на Държавната дума Павел Крашенинников, цитиран от NEXTA. По думите му - сега договорите се сключват само с Министерството на отбраната на Руската федерация.

ОЩЕ: Украински успехи в Запорожието, Бахмут и Херсон. Какви са версиите за сделката с Пригожин? (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес