Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин явно прие убийството на Татарски за атака срещу себе си (ВИДЕО)

05 април 2023, 08:58 часа • 12036 прочитания

Убийството на проруския пропагандист Владлен Татарски активира сериозно руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

Пригожин светкавично се появи в кафенето, където Татарски беше взривен – заведението е де факто негова собственост, изрично казвайки как пристигнал възможно най-бързо от Бахмут. От кафенето той първо почете Татарски, после обяви, че ще превърне "Кибер фронт Z" в социално движение – ултранационалистическата организация е отроче на ЧВК Вагнер. Освен това, Пригожин заяви, че от 2014 година насам ЧВК Вагнер парира опити "Кибер фронт Z" да бъде закрит, но не каза от кого точно. Всичко това показва, че руският олигарх счита атентата срещу Татарски за удар лично срещу самия него и че ще продължи с политическата си линия на ултранационалист, като няма да се откаже от политическите си амбиции, коментира ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. От ISW вече спекулираха, че атентатът срещу Татарски всъщност е предупреждение за Пригожин заради политическите му амбиции.

Междувременно, в Бахмут продължава да е все така горещо, но е учудващо и как два от най-популярните руски телеграм канали отразяват случващото се. Според руския пропагандист Семьон Пегов, който списва канала WarGonzo, няма никакъв успех за руските сили през изминалото денонощие в Бахмут и в околностите на града. Изрично той посочва, че "щурмовите действия в северните квартали не донесоха значителен успех". Свързваният с финансиране от Пригожин телеграм канал "Рибар" обаче говори как ЧВК Вагнер вече разчистили индустриалната зона АЗОМ в северната част на града и измествали линията на боевете от центъра към западните части на Бахмут, като овладели жп гара "Бахмут-1" - няма обаче никакво визуално потвърждение за това.

За едно обаче и двата руски източника звучат еднакво – че от юг, откъм Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) и в южните квартали украинската отбрана си остава все така силна. Боевете там са близо до стадион "Авангард":

В сутрешната сводка на украинския щаб се съобщава, че за изминалите 24 часа са отблъснати 30 руски пехотни атаки при Бахмут и в околностите. Удържани са всички украински позиции от север (Орехово-Васильовка, Григоровка, Васюковка), както и Ивановско от юг. Има вече опасения от руска страна, че специално от север скоро ще има украинска контраатака, а от украинска страна се казва, че в самия Бахмут ЧВК Вагнер получават подкрепления заради претърпени големи загуби.

При Авдеевка украинците твърдят, че удържат руснаците да не успеят да завземат позиции, които да им позволят да мислят за обкръжаване на града – от юг удържаните позиции са Северно (6 километра западно от Авдеевка), Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) и Маринка (27 километра юг-югозапад от Авдеевка), а от север – Новокалиново (10-12 километра северозападно от Авдеевка). Всъщност при Маринка, в района на село Победа (32 километра югозападно от Авдеевка) е имало успешна украинска контраатака според Семьон Пегов, който изрично признава, че "фронтовата линия не се е променила".

В Луганска област, боевете си остават по линията Сватово – Кремена и отново няма нещо значимо като промяна на позиции.

Той е луд идиот: Руски генерал е изритан заради чутовно фиаско в Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес